Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, която със сигурност ще стане скоро конституционен съдия, не бива да си прави отвод по делата за противоконституционност на приетите в края на миналата година промени в основния закон.

Тази теза застъпи министърът на правосъдието Атанас Славов в сутрешния блок на бТВ.

Конституционният съд бе сезиран миналата седмица и от президента Румен Радев, и от депутати от опозицията в парламента и веднага образува дела. Очаква се най-късно другата седмица Атанасова, както и втората парламентарна квота в КС - бившият съдия във ВКС Борислав Белазелков, да бъдат избрани с мнозинство от над 160 гласа - от групите на ГЕРБ, "Продължаваме промяната-Демократична България" и ДПС.

Това обаче поставя Атанасова в конфликт на интереси - като конституционен съдия да гледа текстовете в основния закон, под които се е подписала като вносител и които е гласувала със "за". Проверка на Клуб Z показа, че съдиите в КС нямат задължение да се отвеждат при подобни казуси, но практика има. 

В закона за КС не е описан ред, по който съдиите може да си направят отвод, нито дали заинтересована страна може да поиска такъв. Практиката обаче е съдиите, които считат, че са в конфликт на интереси, без да оповестяват "отвод", или да излизат в болничен, или просто да не участват в заседанията по съответния казус, да не дават становища, да не участват в гласуванията.

Пресен такъв случай е Янаки Стоилов. Стоилов бе служебен министър на правосъдието, който попита КС може ли министърът да иска "импийчмънт" на главния прокурор (Иван Гешев към онзи момент). Впоследствие стана конституционен съдия, т.е. изпадна в конфликт на интереси спрямо собственото си питане. Без много шум Стоилов се отведе от казуса и не участва в заседанията, в т.ч. в гласуването.

"Появиха се тези, че ако г-жа Атанасова бъде избрана, тя трябвало да си направи отвод по делото за Конституцията, което вече е в Конституционния съд. Аз не съм съгласен с тази теза, няма такова изискване.

Много е важно конституционните промени, както бяха приети, да бъдат защитени и от самия КС. Така че не очаквам г-жа Атанасова да си прави отвод. Не трябва г-жа Атанасова да се лишава от участие от това може би най-важното дело на годината. Не съм съгласен да си направи отвод по това дело", каза обаче днес Славов.

Самата кандидатура на Атанасова предизвика брожения заради това, че тя от години е дясната ръка на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и парламентът се готви да прати в КС подчертано политическо лице, чийто 15-годишен юридически стаж, както изисква Конституцията, се свежда основно до това, че през 2011 г. се е регистрирала в русенската адвокатска колегия.

Според Атанас Славов зад кандидатурата й стоят лидерите на мнозинството в НС и ако сам все още беше депутат, щял да я подкрепи.

Както е известно, номинациятана парламентарната шефка на ГЕРБ бе внесена и с подписите на председателите на ПП-ДБ и лидерът на групата на ДПС - Делян Пеевски.

"Между това да гласуваш и това да подпишеш, няма много голяма разлика. Очевидно тук е търсена символика - тези двама кандидати изразяват позицията на парламентарното мнозинство" - заяви още министърът.

За него Десислава Атанасова имала нееобходимите качества да е конституционен съдия. 

"Аз честно казано не виждам някакво притеснение". Така пък министърът коментира скандала със сградата на "Чаталджа", в който са замесени лидерът на ПП и министър на финансите Асен Василев и съпартиецът му Даниел Лорер. 

Прокуратурата проверявала.