Противокорабна балистична ракета, изстреляна от йеменските хуси, е поразила контейнеровоз, плаващ под флага на Маршаловите острови, но собственост на компания от САЩ, предаде Ройтерс, като цитира пост на американските въоръжени сили в "Х".

Екипажът на кораба не съобщава за пострадали или материални щети и продължава да плава по маршрута си, според същия източник, уточнява БТА.

Корабът е бил нападнат на югоизток от йеменския град Аден, съобщава британската агенция за морска сигурност, цитирана от Франс прес.

През последните седмици йеменските бунтовници хуси, които са близки до Иран, засилиха нападенията си в Червено море срещу кораби, за които подозират, че са свързани с Израел. Те твърдят, че нападенията са в знак на солидарност с палестинците в ивицата Газа.

Според британската компания за морска сигурност "Амбри" корабът, ударен край Аден, е американски кораб за насипни товари, пътувал за Суецкия канал.  Агенцията смята, че той е бил мишена заради това, че е собственост на компания от САЩ и атаката е била "в отговор на американските военни удари срещу позициите на хусите в Йемен", предаде Франс прес.

Вчера американските военни обявиха, че са свалили крилата ракета, насочена към американски ескадрен миноносец, действащ в южната част на Червено море, припомня агенцията.