"Великобритания и САЩ нанасят въздушни удари срещу цели на хусите. Експлозии отекнаха в цял Йемен, след като (британският премиер Риши) Сунак разреши нанасянето на удари срещу подкрепяната от Иран въоръжена група, която заплашваше транспорта през Червено море", пише британският "Таймс", цитиран от БТА.

"САЩ и Великобритания нанесоха удари по хусите. "Трябва да ги спрем", заяви Байдън". Това е заглавието на водещия португалски всекидневник "Диарио де нотисиас", посветено на операцията.

Нападението беше извършено в отговор на изстрелването на балистична ракета, насочена към морските маршрути в Аденския залив, които са от стратегическо значение за транспортирането на петрол от Залива, отбелязва португалският вестник, като добавя, че високопоставени служители от администрацията на Джо Байдън са информирали вчера Конгреса за плановете на САЩ.

"Когато става въпрос за въоръжено насилие, не е необходимо да го "преодолеем". Трябва да го спрем", заяви американският президент във видеоклип, който публикува в "Х".

"Операцията, проведена в нощта на четвъртък 11 срещу петък 12 януари, идва след около тридесет нападения срещу търговски кораби от страна на йеменските бунтовници, които твърдят, че действат в знак на солидарност с палестинците в Газа", пише от своя страна френският в. "Монд".

След като предизвикваха САЩ в Червено море в продължение на седмици, силите на хусите можеха да очакват военен отговор. Той беше даден тази нощ, отбелязва изданието, като посочва, че според високопоставен американски служител тези цели са били радари, както и площадки за изстрелване на ракети и дронове. През последните седмици тези обекти позволиха на хусите да извършат двадесет и седем нападения срещу търговски кораби в Червено море, с които засегнаха интересите на около петдесет държави и разстроиха корабоплаването, което е от съществено значение за световната икономика.

Хусите твърдят, че действат в знак на солидарност с палестинците в ивицата Газа и се стремят да прекратят израелската военна операция в палестинския анклав, припомня "Монд", но цитира изявлението на високопоставен служител на САЩ, който определя действията им като "напълно неоснователни и нелегитимни".

По-голямата част от техните морски цели нямат нищо общо с участниците в настоящата война. Последната им операция от 9 януари беше най-зрелищната, като бяха изстреляни осемнадесет ракети и три дрона срещу кораби - включително един, съдържащ мазут.

Операцията беше извършена от кораби и самолети на САЩ и Великобритания, с подкрепата на Австралия, Бахрейн, Германия, Дания, Нидерландия, Нова Зеландия, Канада и Южна Корея, посочва португалският в. "Публику".

Сунак говореше за "ограничени действия", но Байдън не изключи "допълнителни мерки", отбелязва изданието.

Представител на хусите заяви, че ударите срещу движението ще имат "ужасни последствия", пише в. "Вашингтон пост". До ескалацията се стигна, след като групировката пренебрегна нееднократните предупреждения на администрацията на Байдън да спре нападенията срещу търговски плавателни съдове.

Високопоставени представители на САЩ обвиниха Иран, че е "подклаждал" кризата в Червено море, като заявиха, че хусите не биха били в състояние да застрашат морския път, ако не бяха технологичната и разузнавателната подкрепа на Техеран. Вчерашните удари почти със сигурност ще увеличат напрежението в целия Близък изток, където насилието се разраства след нападението на "Хамас" срещу Израел през октомври миналата година. Последвалата война в Газа предизвика в администрацията на Байдън опасения, че силен военен отговор срещу хусите ще предизвика по-нататъшна ескалация от страна на Техеран.

В същото време подкрепяните от Иран милиции в Ирак и Сирия засилиха нападенията си срещу разположените в двете страни американски сили. По данни на Пентагона от 17 октомври насам американските войски са понесли най-малко 131 атаки. Администрацията на Байдън от време на време отвръщаше на ударите с въздушни средства, включително миналата седмица, когато беше убит лидер на паравоенна група в Багдад, но досега се въздържаше от силен отговор срещу хусите, припомня американското издание.

Някои анализатори се съмняват, че операцията ще има очаквания ефект за ограничаване на нападенията в Червено море, отбелязва в. "Вашингтон пост".

"Хусите печелят, ако понесат американски удар, независимо колко силен, и покажат, че могат да продължат с нападенията на кораби", казва Майкъл Найтс от Вашингтонския институт за близкоизточна политика. "Хусите се радват на успехите си и няма да бъде лесно да бъдат възпрени. Те изживяват своя звезден миг, изправяйки се срещу суперсила, която вероятно не може да ги възпре."

Според други обаче е необходим силен отговор. Кенет "Франк" Маккензи, пенсиониран генерал, който ръководеше Централното командване на САЩ, преди оттеглянето си през 2022 г., заяви по-рано тази седмица, че е важно да се причини "болка" на екстремистите, виновни за нападенията.

"А това означава, че трябва да се нанасят удари по цели в Йемен, които са важни за хусите", подчертава военният експерт, цитиран от в. "Вашингтон пост".