Днес е последният и най-голям протест на земеделците в Германия – десетки хиляди трактори се събраха още снощи пред Бранденбургската врата. Фермерите протестират срещу орязването на субсидии за земеделското стопанство.

Това ще бъде кулминацията на седмицата на протести. Още преди началото на демонстрацията Берлин се напълни с многобройни трактори, като някои фермери още през уикенда паркираха тракторите и камионите си на булевард "17 юни" в близост до Бранденбургската врата - а в някои случаи пренощуваха там. Много часове преди началото на голямата демонстрация полицията вече беше спряла тракторите от влизане в зоната на демонстрацията в центъра на града в неделя вечерта.

"Всичко е препълнено", каза вечерта говорител на полицията. По думите му районът е затворен и всеки, който все още идва, ще бъде насочен към алтернативния район с достатъчно места за паркиране. Заради протеста се очакват тежки затруднения в движението в целия град. Демонстрацията ще започне официално на обяд, като земеделските производители протестират срещу плановете на германското правителство да прекрати субсидиите за дизелово гориво. Освен представители на земеделците, на митинга ще говори и федералният министър на финансите Кристиан Линднер.

През последните няколко дни земеделски производители от цялата страна организираха шествия с трактори в знак на протест срещу плановете на германското правителство да направи икономии в бюджета за 2024 г. По-конкретно, субсидията за дизелово гориво в селското стопанство, която е в сила от повече от 70 години, трябва да бъде премахната. Стопанствата все още могат да получат частично възстановяване на енергийния данък - с възстановяване на 21,48 цента на литър - като първоначално помощта трябваше да бъде напълно премахната незабавно. Сега тя ще бъде премахната постепенно в рамките на три години.