Китай трябва да участва в усилията за прекратяване на войната между Украйна и Русия. Това каза в неделя швейцарски съпредседател на среща на високопоставени дипломати, целяща да подготви почвата за помиряване, предаде Ройтерс.

"Китай играе важна роля. Трябва да намерим начини да работим с Китай по този въпрос", каза швейцарският федерален съветник Игнацио Касис.

Това е четвъртата подобна среща, организирана от Украйна, на която взеха участие над 80 официални представители на различни държави.

"Мирът за украинския народ е спешно необходим... Трябва да направим всичко, за да сложим край на тази война", каза Касис и добави, че досега Русия и Украйна не са изразявали готовност да правят отстъпки.

"Участието на БРИКС е много важно, защото тези страни имат връзка с Русия... Всичко това може да създаде колективно движение за привличане на страни, които са далеч от конфликта, но могат да играят роля в оказването на влияние върху Китай и Русия", добави той.

Ролята на Глобалния Юг в преговорите за прекратяване на войната между Русия и Украйна ще бъде на фокус на Световния икономически форум в Давос, който ще се проведе между 15 и 19 януари. Представители на много страни от Африка, Латинска Америка, Близкия изток и Азия, които до голяма степен останаха "неутрални" по отношение на конфликта, ще посетят швейцарския планински курорт тази седмица.

Касис посочи, че украинският президент Володимир Зеленски също ще присъства в Давос и ще проведе разговори с дипломати. Украйна настоява, че няма да се откаже, докато не си върне всяко парче земя, отнето от руския агресор.

Москва, която контролира малко под една пета от украинската територия, отхвърля исканията на Киев. Не е ясно дали страните от Глобалния юг ще се съгласят с украинската формула за мир, посочва Ройтерс.

Руският олигарх Олег Дерипаска съобщи в неделя в "Телеграм", че е малко вероятно да има мир в Украйна поне до май 2025 г.

"Жалко е, че няма да има конструктивен разговор за ситуацията в Украйна — няма да присъства руска делегация".