Около 600 делегати на крайнодясната германска партия „Алтернатива за Германия“ се събраха днес в Магдебург за своя партиен конгрес.  Лидерите на партията заявиха, че вече са най-силната политическа сила в Източна Германия и до следващите избори ще се превърнат във водещата партия и в Германия. Те поискаха и разпускането на Европейския парламент и изземането на функциите на Европейския съюз.

На конгреса на „Алтернатива за Германия“ съпредседателят ѝ Тино Хрупала призова партията си да не се страхува да поема отговорност в управлението. Той заяви, че партията би могла да сформира коалиция с всеки, който иска да води политика в интерес на хората. За готовността на крайнодесните да влязат в управлението на Германия говори и съпредседателката на партията Алис Вайдел. Пред телевизия ZDF тя заяви:

„Тъй като вече сме най-силната партия в източна Германия, а в бъдеще ще продължим да покачваме одобрението сред избирателите – в това съм твърдо убедена, не виждам как в бъдеще ще може да се управлява без нас.“

В момента „Алтернатива за Германия“ получава около 20% от гласовете на избирателите според националните проучвания. На конгреса ще се обсъди и дали партията да се присъедини към партията "Идентичност и демокрация" на европейско ниво. Понастоящем "Идентичност и демокрация" има 62-ма десни популистки евродепутати от девет държави. Едновременно с това крайнодесните настояха за разпускане на Европарламента и намаляване на компетенциите на ЕС.

Първоначално всъщност „Алтернатива за Германия“ обяви, че се стреми към разпускане на целия ЕС. После декларациятаѝ обаче бе редактирана и в нея влезе изречението, че тъй като ЕС не може да бъде реформиран, „Алтернатива за Германия“ се застъпва за ново основаване на европейска икономическа общност и общност на интереси в рамките на федерация на европейските нации.