Паметни събития се случват тези дни в американския футбол - най-популярния спорт в САЩ. Трима емблематични треньори се разделят с отборите си, оставяйки куп рекорди и много щастливи мигове за техните фенове.

Най-отгоре в списъка е Бил Беличик, прочутият наставник на "Ню Инглънд Пейтриътс" в Националната футболна лига (НФЛ). Според ESPN и водещият репортер Адам Шефтър, след 24 сезона 71-годишният Беличик напуска "патриотите". Предстои новината да бъде официализирана, вероятно ще има и брифинг. Беличик има договор за още една година, но ще бъде оставен да си тръгне без финансови претенции от собственика на клуба Робърт Крафт.

Макар и да не е съвсем изненадваща, тъй като вървяха спекулации през 2023 г., новината все пак е шокираща, тъй като смръщеният специалист бе станал емблематичен за НФЛ и почитателите на играта със своя суитчър на "Ню Инглънд" край страничната линия.

Рекордите му с някога неособено успешния отбор - до неговото идване край Бостън, са трудно изброими. Той спечели с тима рекордните в ерата на Супербоул шест титли. Толкова има и "Питсбърг Стийлърс", но "Пейтриътс" е №1 по участия във финала - 11, а всичките титли са с един треньор - Беличик. Има и три поражения в големия финал.

Според ESPN специалистът, станал популярен и с традиционната реплика към своите играчи "Просто си вършете работата", няма намерение да се отказва от спорта. Той със сигурност ще получи предложения, като вече е спряган за "Атланта Фалкънс", "Сиатъл Сийхоукс" и т.н.

Любопитно е, че през миналата година, почти по това време, окончателен край на кариерата си сложи Том Брейди, куотърбекът, с когото работеше Беличик. "Ню Инглънд" дължи успехите си най-вече на тях двамата и на мениджмънта на Крафт (близък приятел и спонсор на Доналд Тръмп, бел. ред.). Брейди напусна през 2020 г. и четири сезона вече "патриотите" не могат да запълнят липсата му.

Беличик може да се похвали с 333 победи в НФЛ, като е само на 14 от върховото постижение на легендарния Дон Шула.

Той държи рекордите по титли на дивизията и конференцията, а участията му на Супербоул всъщност са 12, ако броим и едно с "Ню Йорк Джайънтс" - като асистент треньор.

Ден по-рано US футболните фенове бяха изненадани от други две знакови раздели. 

Пийт Керъл вече не е начело на "Сиатъл Сийхоукс". Той изкара там 14 сезона, веднъж спечели титлата, а веднъж загуби на финала в последните секунди - от "Ню Инглънд" на Беличик и Брейди. Керъл със сигурност е най-успешният треньор в историята на сиатълци.

На първо време той ще бъде консултант в отбора.

Край на забележителната си треньорска кариера пък обяви Ник Сейбън. Той е сред най-великите в колежанския футбол. Изведе "Алабама" до шест национални титли и девет на Югоизточната конференция в университетското първенство на Америка. Сейбън е на 72 г., като опитът му в треньорството е точно 50 г. Има голяма титла и с Университета на Луизиана (LSU). Отличията му - индивидуални и отборни, също са неизброими.

Беличик и Сейбън са близки приятели. Те работеха заедно на треньорски позиции в "Кливлънд Браунс" в началото на 90-те. А съдбите им се преплитат и с тази на Керъл. Беличик наследи точно него в "Ню Инглънд" през 2000 г. Не е изключено и сега да стане така - в Сиатъл.