ГЕРБ иска ротацията да бъде успешна и това да е предпоставка за пълен управленски мандат. Това каза Теменужка Петков в речта си от името на парламентарната група по повод началото на сезона.

"Двете големи задачи бяха бюджета и конституционните промени за реформа в съдебната система. И двете задачи бяха изпълнени. Добра основа за стабилизация.

За пръв път гражданите, общините и бизнеса имат ясен хоризонт. Постепенно връщане към нормално функциониране на държавата", каза Петкова.

Тя заяви, че промените в Конституцията са били тласък за приемане на България в Шенген, макар и частично.

"Политическата стабилност е само основата, тя е средство, а не цел. Трябва да се надгради, с ефективни действия и решения. Предстои работа по ПВУ, усилия за пълноправно членство в Шенген и еврозоната, избор на регулатори", каза още Петкова.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков пожела успех в решаването на реалните проблеми на гражданите и в това България да стане нормална европейска държава.

"За пръв прът направихме прозрачно капиталово финансиране. Финансите са стабилни, дефицитът е много под 3%. Това ни дава възможност за влизане в еврозоната още през 2025 г. България реално ще завърши своята евроинтеграция.

За пръв път имаме отчетност на главния прокурор. Той вече може да бъде разследван", каза още Петков.

Според него в България вече има реално антикорупционно законодателство.

"Успяхме да влезем в Шенген. Българите по летищата на Европа няма да бъдат втора категория европейци. България е вече част от системата за сигурност на Шенгенското пространсто", каза още Петков.

Според него "промяната се случва, може би по-бавно, но се случва".

Йордан Цонев (ДПС) заяви, че през миналата година България е търсила изход от политическата криза. Според него тази криза е показала, че връзката между хората и политиците е скъсана и само ДПС работи за това връзката да бъде възстановена.

"Изходът бе съставяне на евроатлантическо мнозинство. ДПС участва в този процес", каза още Цонев.

Той заяви, че движението ще отстоява България да е лоялен член на НАТО и ще работи за пълното влизане в Шенген и еврозоната.

"С решаващото участие на ДПС бяха извършени промените на Конституцията. Имаме ангажимент за приемане на законодателството за завършване на съдебната реформа".

Това каза още Цонев.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова заяви, че в последните дни се говори само за ротация.

"Управляващите 6 месеца ни занимават само с намирането на постове във властта, с разпределяне на порции.

Вече има предложение паметника на Альоша да бъде демонтиран. Режете историята, но не можете да нарежете паметта на българския народ.

Да си кажем истината - унижихте България и българския народ, като се съгласихте да приемете Шенген само по въздух и вода".

Това каза още Нинова. Според нея ако се гледат данните за стокообмена ние сме само 3% в Шенген, а 97% не сме. Нинова заяви, че това е национално предателство на прага на европейските избори. И изтъкна, че има риск да приемаме обратно бежанци, които са избягали в Австрия. Тя заяви, че 2024 трябва да е годината на "разглобяване на сглобката".

Декларации произнесоха още лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов и Тошко Йорданов ("Има такъв народ").