Бившият министър на вътрешните работи на Полша Мариуш Камински бе арестуван и обяви гладна стачка в затвора. Политикът от националконсервативната партия „Право и справедливост“ протестира срещу присъдата си и твърди, че я смята за политическо отмъщение.

През декември Камински и друг политик от ПиС бяха осъдени на две години затвор от Варшавския окръжен съд за злоупотреба със служебно положение. Когато във вторник трябваше да започне изпълнението на присъдата си, той беше приет от полския президент Анджей Дуда, който също е от ПиС. Наложи се полиция да влезе в резиденцията и да арестува политика от ПиС.

Полският президент критикува властите

Дуда осъди действията на силите за сигурност. Той е дълбоко шокиран от "усърдието и бруталността" на властите "в правен, физически и медиен план", заяви полският президент във Варшава. Той посочи и че няма да се успокои, докато двамата политици от ПиС не бъдат освободени. И двамата очевидно са били "честни хора", каза Дуда.

Производството срещу двамата политици е съсредоточено върху афера, разкрита през 2007 г. Твърди се, че антикорупционният орган, оглавяван по това време от Камински, умишлено е организирал случай на корупция, за да дискредитира тогавашния министър на земеделието Анджей Лепер. През 2015 г. Дуда помилва и двамата след първоначалния съдебен процес. Върховният съд обаче обяви това помилване за незаконно, тъй като по това време все още тече процесът. Дуда многократно е подчертавал, че според него помилването все още е валидно.