Президентът на Еквадор Даниел Нобоа обяви, че страната се намира в състояние на "вътрешен въоръжен конфликт" и нареди "неутрализиране" на престъпни групи, занимаващи се с трафик на наркотици, предаде АФП, като се позова на публикуван днес указ.

С президентския указ се признава "наличие на вътрешен въоръжен конфликт" в Еквадор и се разпорежда "мобилизиране и намеса на въоръжените сили и националната полиция (...) за гарантиране на националния суверенитет и неприкосновеност срещу организираната престъпност, терористичните организации и недържавни воюващи страни". С указа 20 наркобанди, действащи в Еквадор, са определени като терористични групи, а на армията се разрешава да ги „неутрализира“ в рамките на международното хуманитарно право.

Еквадор е разтърсен от серия нападения, включително отвличане на няколко полицейски служители, след като в неделя от затвор изчезна влиятелен лидер на банда, посочва агенцията. Президентът Даниел Нобоа обяви в понеделник извънредно положение за срок от 60 дни и мобилизира армията за действие, включително в затворите. Обявен бе и полицейски час от 23:00 ч. до 05:00 ч.

Вчера вечерта предаване на живо на канал на еквадорската обществена телевизия ТиСи (ТС) бе прекъснато от маскирани въоръжени лица, които размахваха оръжия и експлозиви и принудиха служителите да легнат на пода, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Началникът на националната полиция съобщи по-късно вечерта, че властите са арестували лицата, които нахлуха в телевизионното студио. Полицейски командир Сезар Сапата заяви, че са иззети оръжия и експлозиви, но не уточни колко души са били арестувани, съобщава АП. Сапата определи случилото се в телевизията като „терористичен акт“.

Правителството не даде информация колко нападения са били извършени, след като лидерът на бандата „Лос Чонерос“ Адолфо Масиас, наричан „Фито“, изчезна от килията си в затвор с ниска степен на сигурност в неделя. Същия ден той е трябвало да бъде преместен в затвор с максимална степен на сигурност, посочва АП.

Властите не посочиха кой може да стои зад атаките, включително експлозия в близост до дома на председателя на Националния съд, и отвличането на четирима полицаи в понеделник вечерта. В миналото правителството е обвинявало за подобни нападения членове на главните наркокартели.

Местонахождението на Адолфо Масиас е неизвестно. Не е ясно също дали той е избягал от затвора или се крие в него. През февруари 2013 г. лидерът на наркобандата избяга от затвор с максимална степен на сигурност, но бе заловен няколко седмици по-късно. Масиас е осъден на 34 години затвор за трафик на наркотици, убийство и организирана престъпност.

„Лос Чонерос“ е една от наркобандите в Еквадор, които според властите стоят зад изблика на насилие, достигнал миналата година пика си с убийството на кандидата за президент Фернандо Вилависенсио. Властите смятат, че „Лос Чонерос“ е свързана с мексиканския наркокартел Синалоа. Експерти и представители на държавни институции признават, че членовете на банди на практика продължават да ръководят групите си от затвора.

АП припомня, че предшественикът на президента Нобоа – Гилермо Ласо, също често въвеждаше извънредно положение, за да се бори с насилието в страната.