Кандидатът за президент на Еквадор Фернандо Вилявисенсио беше убит по време на предизборна проява, съобщиха агенциите, цитирани от БТА.

Президентът Гилермо Ласо потвърди новината и се зарече деянието да не остане ненаказано.

Преди това местни медии съобщиха, че Вилявисенсио, бивш депутат, комуто социологическите проучвания даваха 7,5 процента подкрепа сред избирателите, е бил застрелян по време на предизборна проява в Кито.

„В негова памет и в името на борбата, която той водеше, ви уверявам, че това престъпление няма да остане ненаказано“, заяви Ласо в Туитър. „Организираната престъпност стигна твърде далеч, но сега законът ще се стовари върху нея с цялата си тежест.“

Ласо добави, че ще изслуша шефовете на службите за сигурност на извънредно заседание.

Видеозаписи в социалните мрежи, за които се твърди, че са от предизборната проява, показват хора, които се крият и крещят, докато наоколо отекват изстрели.

Вилявисенсио е бил известен с изказванията си против картелите и корупцията, посочва Асошиейтед прес.

Ласо допусна, че убийството е дело на организираната престъпност в латиноамериканската страна, която стои зад надигнала се вълна от насилие в нея.

Службата на главният прокурор на Еквадор съобщи, че един заподозрян е умрял в ареста от рани, получени при престрелка след убийството и че полицията е задържала шестима заподозрени по време на акции в Кито.

В последната си реч, преди да бъде убит, Вилависенсио обеща, че ще изкорени корупцията и ще затвори „крадците“ в страната.

Преди да бъде застрелян Вилависенсио каза, че е получил множество смъртни заплахи, включително от филиали на мексиканския картел Синалоа, една от множеството международни организирани престъпни групи, които сега действат в Еквадор. Той каза, че кампанията му представлява заплаха за такива групи.

„Тук показвам лицето си. Не се страхувам от тях“, каза Вилависенсио в изявление, назовавайки задържания престъпен бос Хосе Адолфо Масиас с неговия псевдоним „Фито“.

Вилависенсио беше един от осемте кандидати, но не и фаворит. 59-годишният политик беше кандидат на движението "Да изграждим Еквадор".

Откакто трафикантите на наркотици започнаха да използват пристанищата на страната, еквадорците страдат от насилие, невиждано от десетилетия, отбелязва АП. Престрелки отекват в много големи градове, докато съперничещи банди се борят за надмощие и дори вербуват деца. Миналия месец кметът на пристанищния град Манта беше прострелян и убит. На 26 юли Ласо обяви извънредно положение в две провинции и в затворите на страната, опитвайки се да спре насилието.