Ротацията на премиерите и парламентарния председател е в началото на март, но разговорите по нея започват още в четвъртък. ГЕРБ нямало да поставя условия за министри като залог за оцеляването на (не)коалицията. Щяла да подкрепи и всяка номинация на "Продължаваме промяната-Демократична България" за нов титуляр на Народното събрание. Разговори започват и за регулаторните и контролни органи, чикито ръководства са с изтекли мандати, някои от които от години.

Тези заявки даде лидерът на партията Бойко Борисов днес от Търговище, определяки ротацията като "скачване с орбитална станция".

В четвъртък с останалите лидери ще започнем разговори за регулаторите, ротацията и избора на конституционни съдии - даде заявка той.

Четвъртък е първият работен ден на парламента след близо 20-дневната му коледно-новогодиишна ваканция. Тогава изтича и крайният срок за номинации за двама конституционни съдии от квотата на Народното събрание. Очаква се ГЕРБ да предложи партийна кандидатура - на председателката на парламентарната група Десислава Атанасова, а ПП-ДБ да номинира юрист "от кариерата" - бившия съдия във ВКС Борислав Белазелков.

"Тази ротация, това е като скачване в орбитална станция. Никога не е правено, сложно е, но пък е единствено възможното в момента в България, за да има действително устойчивост. Така че, тръгвайки отникъде, мисля че към момента имаме огромна свършена работа, което дори на нас не ни се вярва. Практиката показа, че всяко изказване, прибързано, носи пасиви.

В четвъртък в 8.30 мисля, че се бяхме разбрали, ще започнем разговорите. Защото е коректно лидера Кирил Петков на ПП-ДБ да си дойде (предполага се, че е в Канада) и започваме в пакет по всички регулатори, конституционни съдии, ротацията", каза Борисов.

И допълни:

"Преднамерено нито един министър няма да бъде поставен от нас като условие да си подаде оставката или не.

Ротацията изисква и нов председател на парламента. Аз мога да уверя колегите, че когото излъчат от ПП и ДБ, ще имат 69 гласа от нашата група така, както сме обещали."

Първото е по повод непрестанните атаки на лидера на ГЕРБ по един или друг министър, като често в тях му приглася Делян Пеевски.

Второто е по повод вътрешния в ПП-ДБ конфликт, след като съпредседателят на ДБ и лидер на ДСБ Атанас Атанасов поиска да стане председател на НС вместо Никола Минчев (ПП), който неизменно досега бе посочван като титуляра.

"Има две важни фигури - най-важните фигури - това е Денков и Мария Габриел. Те, двамата, трябва да направят оценката на работата на всеки един министър, на всеки един заместник-министър, на всеки един областен управител. Когато те са готови на базата на тяхната оценка, те ще дойдат да поискат подкрепа на парламентарните групи за тези министри, тогава ние също ще си кажем мнението, но мога да твърдя, че преднамерено няма да бъде поставен нито един министър от нас да си ходи или да не си ходи", повтори той.

И обобщи: "През последните девет месеца се научихме на коалиционна култура. Всичко, което сме записали в споразумението с ПП-ДБ сме го изпълнили - законите за ПВУ, конституционните и съдебните реформи, бюджета, пълноправно членство в Шенген. МВР работят много добре с "Гранична Полиция" и Агенция "Митници", за да влезем по-бързо и по суша.

Лидерът на ГЕРБ коментира и идеята на бизнес асоциации да се бойкотира австрийския бизнес заради Шенген.

"Това е грешно. Искам да напомня и да им дам съвет, ако - разбира се - искат да чуят. Австрийският бизнес в лицето на най-големите си компании, на целия си в България разположен актив, работиха с нас за приемането на България в Шенген и сега биха могли да бъдат още по-голям мотор и за сухопътните граници", смята той.