Експертът, на когото е възложена задачата да покани депутатите на водосвета на Богоявление, по погрешка е ползвал неактуализиран списък, за което сигнализира сам на ръководството и пожела да подаде оставка от заеманата позиция. Това съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната (МО).

По-рано председателят на Народното събрание Росен Желязков обяви, че ще поиска писмено обяснение от ведомството заради липсата на покани за ритуала към председателите на парламентарните групи. Председателят на Народното събрание добави, че въз основа на аргументите на МО, ще преценява "дали става въпрос за недоглеждане, или става въпрос за някакво по-особено отношение от страна на организаторите".

Министерството на отбраната информира, че организацията на водосвета, който се провежда традиционно на Богоявление, е съгласно държавния протокол и не е променяна от над 20 години. Поканите се изпращат на базата на стандартен списък, според протоколните изисквания, който се актуализира периодично. Министърът на отбраната възложил незабавна проверка, която показала, че процедурата е спазена и са били поканени председателят и заместник-председателите на Народното събрание, както и целият състав на Комисията по отбрана.

Установен е пропуск по отношение на председателите на парламентарни групи. Експертът, на когото е възложена тази задача, погрешка е ползвал неактуализиран списък, за което сигнализира сам на ръководството и пожелал да подаде оставка от заеманата позиция.

Вратите на Министерството на отбраната са винаги отворени за конструктивен диалог с народните представители в интерес на сигурността и отбраната на страната, добавят от МО.