Ливанската шиитска групировка "Хизбула" заяви в "Телеграм", че разглежда убийствата на високопоставени членове на "Хамас" в Бейрут като "сериозно нападение срещу Ливан" и "опасно развитие в хода на войната между врага и оста на съпротивата", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Ликвидирането на Салех ал Арури и на други членове на Бригадите "Изедин Ал Касам" (военното крило на "Хамас") "няма да остане без отговор и без наказание", се казва още в изявлението.

"Пръстът е на спусъка", предупреждава "Хизбула".

Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари тази вечер заяви пред репортери, че израелските сили са във висока степен на бойна готовност и са подготвени за всеки сценарий. Той каза в отговор на журналистически въпрос относно съобщенията за убийството на Салех ал Арури, че Израелските сили за отбрана са фокусирани върху победата над "Хамас".

Израел: Това не бе атака срещу Ливан или "Хизбула"

Убийството на зам.-ръководителя на "Хамас" в Бейрут не е акт, насочен срещу Ливан. Това изтъкна Марк Регев, високопоставен съветник на израелския премиер Бенямин Нетаняху по въпросите на сигурността. По думите му покушението срещу Салех ал Арури е действие против "Хамас".

Регев изложи тезата си в интервю за американската телевизия "Ем Ес Ен Би Си".

"Който и да го е направил, трябва да е ясно, че това не е атака срещу ливанската държава. Това дори не е нападение срещу терористичната организация "Хизбула",  подчерта съветникът на Бенямин Нетаняху.

Регев не отговори на въпроса кой е отговорен за нападението, ако зад него не стои Израел, и отново повтори, че не става въпрос за удар срещу ливанската държава или срещу "Хизбула".

Той отбеляза, че в миналото Тел Авив е посочвал като легитимни цели водещи терористи, участвали в убийствата на израелски граждани.

"Това обаче е общ принцип и няма никаква връзка с настоящата ситуация", допълни съветникът на Нетаняху. 

"Хамас": Никога няма ни победят

Движението "Хамас" "никога няма да бъде победено". Това увери неговия лидер Исмаил Хания в първо изявление след убийството на Арури, предаде Франс прес.

"Едно движение, чиито лидери и основатели падат като мъченици за достойнството на нашия народ и нашата нация, никога няма да бъде победено", каза Хания в телевизионно обръщение. "Това е историята на съпротивата и на движението, което след убийството на своите лидери става още по-силно и по-решително", изтъкна той.

Хания определи нападението като "терористичен акт", нарушение на суверенитета на Ливан и ескалация на израелските враждебни действия срещу палестинците.