Експлозия в ливанската столица Бейрут днес е елиминирала един от лидерите на "Хамас" - Салех ал-Арури, основател на военното крило на терористичната организация. Атаката е потвърдена от "Хамас" и Израел, които стоят зад прецизния въздушен удар, довел до смъртта му.

Терористичният лидер е убит в южната част на Бейут, квартала Дахия, в който живеят много от членовете на "Хизбула" - ливанското движение, съюзник на "Хамас". Освен Ал-Арури са елиминирани и по-нисши командири от треростичната организация.

Именно въоръженото крило на "Хамас" стои зад атаките на 7 октомври, с които терористичната организация отново възпламени ивицата "Газа". При нападението тогава бяха убити поне 1140 израелци - което предизвика ответен отговор от Израел.

Арури е в списъка с терористи на САЩ от 2015 г. Отговаряше за набора на нови бойци за "Хамас", роден е и е учил в Палестина, като още като студент става част от организацията. От години обаче живее в Ливан. Като ръководител на военното крило е един от ключовите лидери на "Хамас" извън Западния бряг.

Израел изрично обяви, че ще се опитва да елиминира и лидерите на организацията извън Палестина.