Израелските военни потвърдиха, че изтеглят хиляди свои военнослужещи от ивицата Газа - стъпка, която може да разчисти пътя за нова дългосрочна фаза на сражения с по-слаба интензивност срещу палестинското ислямистко движение "Хамас", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Потвърждението за планираното съкращаване на войските идва в същия ден (1 януари), в който Върховният съд на Израел отмени ключова разпоредба от оспорвания план за съдебна реформа на правителството на премиера Бенямин Нетаняху.

Макар че планът за съдебна реформа не е пряко свързан с военните действия, той бе източник на дълбоки разногласия в Израел и излагаше на риск готовността на армията преди атаката на "Хамас" на 7 октомври, станала причина за продължаващата война.

Политиците предупредиха да не се разпалват отново тези разногласия и да не се накърнява националното единство, което е преобладаващо през цялата война между Израел и движението "Хамас".

В съобщението си израелската армия посочва, че пет бригади, или няколко хиляди войници, ще бъдат изведени от ивицата Газа през следващите седмици. Някои от тях ще се върнат в базите си за по-нататъшно обучение или почивка, докато много от по-възрастните резервисти ще се приберат у дома.

Войната се отразява негативно на израелската икономика, тъй като пречи на резервистите да ходят на работа, да управляват бизнеса си или да се върнат към университетското си обучение.

Този ход е в съответствие с плановете, които израелските лидери очертаха като военна кампания с по-слаба интензивност, която се очаква да продължи през по-голямата част от годината и се фокусира върху останалите крепости на "Хамас" и огнищата на съпротива в ивицата Газа.

Израел обяви, че е близо до оперативен контрол над по-голямата част от северната част на Газа, което намалява необходимостта от присъствието на негови сили там. Въпреки това ожесточените сражения продължават и в други райони на палестинската територия, особено в южната част, където много от силите на "Хамас" остават непокътнати и където са избягали повечето от 2,3 милиона жители на ивицата Газа.

ТПС: Увеличава се разломът в "Хамас"

Разделението в "Хамас" се увеличава понеже някои високопоставени членове на терористичната групировка осъзнават, че тя няма да остане в Газа след войната, пише израелската новинарска агенция ТПС, цитирана от БТА.

"Катарският" лагер на "Хамас", ръководен от Халед Машаал и Муса Абу Марзук, смята изгнанието за неизбежно, докато "иранският" лагер на терористичната групировка, оглавяван от Яхия Синуар и Салех Арури, остава твърдо решен да остане в Газа, научи ТПС.

"Ясно е, че "Хамас" осъзнава факта, че ще трябва да се откаже от управлението си в ивицата Газа и да предаде властта на нов и различен палестински орган, в който основна роля ще играе Организацията за освобождение на Палестина (ООП)", заяви пред ТПС арабски източник, участващ в преговорите между "Хамас", палестинските власти и няколко арабски държави.

През последните дни в Катар се водят "официални и полуофициални преговори", на които присъстват и Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Арабският източник на ТПС подчерта, че "тези схващания идват главно от "катарската група" в "Хамас".

"Бяхме много изненадани, когато видяхме колко далеч са стигнали членовете на "Хамас" в Катар и как се доближиха до позициите на "Фатах" и ООП", добави източникът.

Представителите на "Хамас" в катарския лагер "изразяват голямо желание да се присъединят към ООП и сега остава главно да се приключи със създаването на нужните условия", каза източникът.

По думите му Синуар се противопоставя остро на катарските преговори и е "бесен на колегите си". Ето защо той наскоро изпрати няколко писма до лидерите на "Хамас" в Катар в опит да ги убеди, че контролира добре ивицата Газа.

"Синуар забранява всяко обсъждане на въпроса... без негово съгласие или присъствие", каза още арабският източник пред ТПС.

Но нито една арабска страна не е готова да финансира възстановяването на Газа, ако "Хамас" запази контрола си и ако не бъдат проведени значителни реформи от страна на Палестинската власт. ОАЕ например оказват натиск върху терористичната групировка да се разоръжи и демобилизира, като според Абу Даби това ще отвори пътя за възстановяването на Газа.

"Синуар вярва, че е постигнал историческо постижение, нахлувайки в Западен Негев", каза арабският източник пред ТПС. "И сега той дава сигнал, че предпочита обединена палестинска структура, която ще управлява ивицата Газа и териториите на Юдея и Самария", допълни той.  

Източникът заяви:

"Бяха получени индикации, че Синуар ще предаде ключовете на ивицата Газа на новата Палестинска власт в деня след края на войната в анклава".

Египет, който е сред основните играчи в тази ситуация, предложи "правителство на технократите". Това е завоалирана атака както към "Хамас", така и към Палестинската автономия. 

"Не напразно" "Хамас" и Палестинската автономия отказват да приемат термина "правителство на технократите", но сега са готови да обсъждат правителство на палестинското единство, включващо ООП", заяви арабският източник пред ТПС.

Но разцеплението между катарския и иранския лагер на "Хамас" възпрепятства подобен ход.

Междувременно ОАЕ дадоха знак, че предпочитат Мохамед Дахлан. Някога високопоставен член на "Фатах", Дахлан беше "силният човек" на Палестинската власт в Газа, когато "Хамас" насилствено пое контрола върху анклава през 2007 г. Но когато Дахлан възстанови влиянието си във "Фатах", той се скара с Абас и през 2011 г. беше изключен от партията. По-късно той бе съден задочно в Рамала по обвинения в корупция, които отрича.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху изключи възможността след войната да позволи на "Хамас" или "Фатах" да контролират Газа. Въпреки това съветникът по националната сигурност Цачи Ханегби наскоро написа в саудитския уебсайт "Елаф", че Израел е готов да работи с умерени фигури както в Газа, така и в Палестинската автономия.

Най-малко 1200 души бяха убити при нападенията на "Хамас" срещу израелски общности в близост до границата с Газа на 7 октомври. Смята се, че броят на мъжете, жените, децата, войниците и чужденците, държани в плен в Газа от "Хамас", е 129. Все още има хора, които са в неизвестност, а израелските власти продължават да идентифицират тела и да търсят човешки останки.

Израел порази цели на "Хизбула" в Ливан

Израелските въоръжени сили съобщиха, че са нанесли удари по цели в Ливан, включително по "военни обекти", използвани от "Хизбула", предадоха Ройтерс и ДПА.

Военните заявиха, че техните войски и самолети са "нанесли удари по редица цели в Ливан, включително по терористична инфраструктура, военни обекти, в които са действали терористите от "Хизбула", и пунктове за изстрелване".

Ударите са били нанесени, след като петима израелски войници са били ранени в резултат на обстрел от ливанска страна.

Подкрепяната от Иран ливанска групировка "Хизбула" съобщи в "Телеграм", че трима нейни бойци са били убити в Южен Ливан. В изявлението не се посочват подробности за начина, по който тримата са загинали, но се уточнява, че те "са загинали мъченически по пътя към (освобождаването на) Йерусалим".

Източници от службите за сигурност съобщиха, че те са били убити при израелско нападение срещу две къщи в ливанското село Кафр Кила близо до границата, която е контролирана от "Хизбула", отбелязва ДПА.

"Хизбула" е съюзник на палестинската ислямистка групировка "Хамас" и от началото на войната между Израел и "Хамас" в Газа в началото на октомври нейни бойци разменят почти ежедневно изстрели с израелски военни по границата между двете страни. Според източници от "Хизбула" и от службите за сигурност в резултат на израелски въздушни удари и обстрел са били убити повече от 100 бойци на движението, както и над двадесет цивилни.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант вчера заяви, че жителите на някои от израелските селища на север от ивицата Газа, които бяха евакуирани след нападението на "Хамас" на 7 октомври, ще могат да се върнат в домовете си скоро, с напредването на военните операции. Той уточни на брифинг, че става дума за общности в райони в радиус от четири до седем километра северно от анклава, отбелязва Ройтерс.