Петима души загинаха, след като пътнически самолет и самолет на японската брегова охрана се сблъскаха на пистата на летище Ханеда в Токио във вторник и избухнаха в пламъци, предаде Асошиейтед прес.

Министърът на транспорта Тецуо Сайто потвърди, че всичките 379 пътници на полет JAL-516 на "Джапан еърлайнс" са били евакуирани, преди самолетът да бъде изцяло обхванат от пламъци. Пилотът на самолета на бреговата охрана също се е измъкнал невредим, но петима членове на екипажа са загинали, добави Сайто.

На кадри, излъчени на живо по японската телевизия Ен Ейч Кей, се вижда как самолетът "Еърбъс А350" избухва в пламъци, докато се плъзга по асфалта след приземяването си. Той е напълно обхванат от пламъците въпреки усилията на огнеборците да овладеят пожара.

Японската брегова охрана обясни, че в сблъсъка е участвал един от нейните самолети, който се готвел да излети към летище "Ниигата" на западното крайбрежие на страната, за да достави помощи за засегнатите от силното земетресение в новогодишния ден, отнело живота на най-малко 48 души.

Японският премиер Фумио Кишида е наредил на съответните служби бързо да направят оценка на щетите и да предоставят информация.

Всички писти на летище "Ханеда" са затворени след инцидента, каза говорител на летището.