Най-малко 48 души са вече загиналите при земетресението с магнитуд 7,6 по Рихтер, което разлюля Централна Япония в първия ден от новата година. Днес спасителните екипи се опитват да стигнат до изолирани райони, където има рухнали сгради, разрушени пътища, а десетки хиляди домове са без ток, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Земетресението, станало вчера по обяд местно време, накара жителите на някои крайбрежни райони да избягат на по-високи места заради високите приливни вълни, връхлетели западното крайбрежие на Япония, отнасяйки много автомобили и дори къщи в морето. 

Хиляди военнослужещи, пожарникари и полицаи от цялата страна бяха изпратени в най-засегнатия район на полуостров Ното в префектура Ишикава.

Спасителните дейности обаче са затруднени от силно повредените и блокирани пътища, а властите твърдят, че им е трудно да оценят пълния обхват на пораженията.

Множество влакове, фериботи и полети в района бяха преустановени. Летището в Ното е затворено поради повреди на пистата, терминала и пътищата за достъп, а 500 души са блокирани в колите си на паркинга, съобщи японската телевизия Ен Ейч Кей (NHK).

"Издирването и спасяването на засегнатите от земетресението е надпревара с времето", заяви днес министър-председателят Фумио Кишида на извънредна среща във връзка с бедствията.

Кишида отбеляза, че спасителните екипи много трудно достигат до северния край на полуостров Ното заради разрушените пътища и че при огледите с хеликоптер са били установени множество пожари, както и много щети по жилищни сгради и инфраструктурни обекти.

Властите в Ишикава съобщиха, че до момента са потвърдили смъртта на 48 души в резултат на земетресението, като голяма част от тях са в силно засегнатия град Уаджима, близо до епицентъра на труса.

Пожарникарите се борят с пламъците в няколко града и се опитват да освободят още хора, затрупани в срутени сгради, съобщи японската агенция за управление на пожарите и бедствията. 

В Централна Япония са били регистрирани общо 155 земни труса между 16:00 ч. вчера (07:00 ч. по Гринуич) и 09:00 ч. днес (00:00 ч. по Гринуич) според японската метеорологична служба, цитирана от Франс прес. Повечето от тези трусове са били с магнитуд над 3,0. По данни на метеорологичната служба тази сутрин са усетени шест нови силни труса.

Редица световни лидери изпратиха съболезнователни послания, а американският президент Джо Байдън обяви в изявление, че Съединените щати са готови да предоставят всякаква необходима помощ на Япония.

"Мислите ни са с японския народ в този труден момент", каза той.

Вчера вечерта японското правителство нареди на около 100 000 души да се евакуират от домовете си, като ги настани в спортни зали и училищни дворове, които обикновено се използват като евакуационни центрове при извънредни ситуации. Много от тях се завърнаха по домовете си днес, когато властите отмениха предупрежденията за цунами.

Днес японската метеорологична служба отмени предупреждението, а по нейни данни земетресението е предизвикало вълни с височина около 1,2 метра в района на град Ваджима. На други места вълните са достигали близо 1 метър.

Рано тази сутрин в префектура Ишикава около 33 000 домакинства продължават да бъдат без електричество, а температурите през нощта паднаха под нулата. Повечето райони в северната част на полуостров Ното също така са с прекъснато водоснабдяване, отбелязва Ройтерс.

Миналата седмица Япония отмени забраната за експлоатация на най-голямата ядрена централа в света -  АЕЦ "Кашивадзаки-Карива", управлявана от "Токио eлектрик пауър къмпани" (Tokyo Electric Power Company - TEPCO), която не работи от цунамито през 2011 г. 

Японският ядрен регулатор заяви, че не са били открити нередности в ядрените централи по протежение на Японско море, включително петте действащи реактора в централите "Охи" и "Такахама" на "Кансай електрик пауър къмпани" (Kansai Electric Power Company - KEPCO) в префектура Фукуи. 

Електроцентралата "Шика", която се намира най-близо до епицентъра на вчерашния трус, също е извън експлоатация от 2011 г. насам. Компанията оператор съобщи, че след земетресението е имало някои прекъсвания на електрозахранването и масло, но не и на радиация. 

Японски компании, сред които "Шарп" (Sharp), "Комацу" (Komatsu) и "Тошиба" (Toshiba), проверяват дали заводите им в района са пострадали, отбелязва Ройтерс.