Има потенциален риск София да преживее криза с боклука в следващите 3 години, ако не се вземат спешни мерки, съобщи новото управление на Столичният завод за третиране на отпадъци (СПТО). Причината - заводът на практика не изпълнява предназначението си.

В добавка, депото за боклук на столицата се запълва много по-бързо от очакваното.

Основната цел на СТПО е да получава отпадъци, да ги преработва в RDF гориво, което да продава, а остатъците да пласира в депото. Проблеми в последните няколко години има във всяка стъпка от този процес, става ясно от доклад на новото ръководство.

За последната 2023 г. заводът е произвел над два пъти по-малко RDF спрямо капацитета си - вместо 185 000 тона, едва 80 000 тона. За предишните 3 години - от 2020-та наса - са произведени 555 хил. тона, но едва 229 хил. са предадени за изгаряне, или само 41% от продукцията. Причината - произведеното гориво е некачествено и като такова отива на... боклука. От декември насам новото управление твърди, че е въвело мерки, с които се увеличава с 35% производителността на RDF.

Но дори и произведените количества RDF не се оползотворяват напълно. През юни миналата година предишното ръководство на СО е подписало договори за продажба, но през септември ги е прекратило - заради невъзможност за финансиране. Така заводът остава само с един договор за оползотворяване на горивото, като дори и той не може да бъде изпълнен в цялост. 

“Въпреки взетите мерки сме изправени пред абсурдната ситуация да трябва да намалим производството на RDF, защото няма на кого да го предоставяме. Предвиждаме стартиране на нова обществена поръчка за RDF и работим активно за повишаване на неговото качеството", уверява Николай Савов, временно изпълняващият длъжността директор.

Това обаче води и до последния, ключов проблем - клетката за депониране на отпадък, която е трябвало по план и спецификации да стигне за следващите 6 години, по всяка вероятност ще се запълни само за 3 години. А дори и утре да започнат нужните отчуждителни процедури, проектиране и изграждане на нови клетки - което ще струва около 21 млн. лв. - това ще отнеме около 4 години.

"Безстопанственост, безотговорност, безхаберие - моите три думи за управлението на завода през всичките години", коментира в социалните мрежи новият кмет Васил Терзиев. "Заводът е бил управляван неефективно, с нехайство към проблемите, които са се трупали с години, а сигналите към общината за системните неуредици в работата на предприятието са били неглижирани от управляващите."

Той подчерта, че е наредил пълна проверка и подробен одит на предприятието, който ще бъде обявен до седмица.