Продажбите на шампанско в заведенията на Британската камара на лордовете са нараснали до най-високото си равнище от пет години през 2023-а, достигайки стойност от почти 90 000 британски лири, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Данните, публикувани в рамките на правилата за достъп до информация, сочат, че през изминалата година са били закупени 1589 бутилки на обща стойност 88 987,90 британски лири (11 320 долара).

Разходите са нараснали незначително спрямо 2022 година, когато са били продадени 1580 бутилки на стойност 85 462,51 британски лири.

През 2020 година, когато пандемията от COVID-19 удари и Великобритания, продажбите на шампанско в Камарата на лордовете са били на стойност едва 8982 британски лири, като са били продадени само 180 бутилки през годината, част от който период съвпадна с локдауна.

Продажбите на шампанско миналата година са били по-високи и от предпандемичната 2019 година, когато в Камарата на лордовете са били закупени 1441 бутилки на стойност 69 988,80 британски лири. 

Шотландската национална партия, която няма представители в Камарата на лордовете заради противопоставянето си срещу избирането на депутатите по право, а не чрез гласуване, обяви, че все по-големите разходи за шампанско свидетелстват за "разточителния живот" на лордовете. 

Депутатът от Шотландската национална партия Томи Шепърд заяви, че "Гласоподавателите ще са във възторг", като разберат това, след като са се опитвали да балансират финансите на домакинствата си и да плащат базови разходи като хранителни стоки и електроенергия, докато лордовете "се наливат с шампанско".

"Последната година бе белязана от кризата с разходите за живот, заради която жизненият стандарт се срина, редица семейства се оказаха в нищета и се сблъскаха с лишения - реалност, която е чужда на лордовете и разточителния им начин на живот", отбелязва той.

"Парламент, в който неизбрани чрез гласуване депутати се наливат с шампанско и получават 342 британски лири на ден, само за да имат представителни функции, не е парламент, който представлява хората", заяви депутатът от Източния единбургски регион.

"Повече от ясно е, че Камарата на лордовете е архаична и откъсната от реалността, но тя представлява само малка част от по-голямата Уестминстърска институция, която не отчита по-най-добрия начин интересите на шотландците", добави Томи Шепърд.