Севернокорейският лидер Ким Чен Ун приключи годината с нови заплахи за ядрена атака срещу Сеул, а корейската управляваща партия обяви планове за изстрелване на три нови шпионски сателита през 2024 г.

Ким Чен Ун издаде заповед за натрупване на военен арсенал, за да се подготви страната за война на полуострова, която може да "избухне всеки момент“, съобщиха държавните медии, цитирани от БТА.

Ким разкритикува САЩ по време на дълга реч в края на 5-дневната партийна среща, която определи решенията за военна, политическа и икономическа политика на страната му за 2024 г.

На срещата бяха обявени планове за по-нататъшно военно развитие през следващата година. Включително изстрелване на още три шпионски спътника, изграждане на безпилотни дронове и развитие на способности за електронна война, както и укрепване на ядрените и ракетните сили.

През 2023 г. Северна Корея извърши рекорден брой изпитания на балистични ракети. Тя вписа в конституцията си статута си на ядрена сила и тества успешно най-мощната си междуконтинентална балистична ракета, способна да достигне САЩ.

Севернокорейският лидер обвини САЩ, че представляват „различни форми на военна заплаха“ и нареди на въоръжените си сили да поддържат „силна способност за реагиране на война“. На срещата бе констатирано, че „война може да избухне на Корейския полуостров по всяко време поради безразсъдните ходове на враговете за нахлуване в КНДР“.

От своя страна САЩ, Южна Корея и Япония засилват военното сътрудничество, задействаха система за споделяне на данни в реално време относно изстрелването на севернокорейски ракети и умножиха съвместните военни маневри в региона.

Американските сили изпратиха в Южна Корея в последните месеци ядрена подводница, самолетоносач и стратегически бомбардировач, като всеки път провокираха гнева на Пхенян, който гледа на тези маневри на прага си, като на репетиция за инвазия на неговата територия и смята ракетните тестове за необходими контрамерки.