Северна Корея заяви днес, че ще разглежда евентуална намеса в работата на сателитите си като обявяване на война, предаде Ройтерс.

Пхенян ще реагира при всеки опит на САЩ да се намесят в работата на сателита, като засегне изправността на американските разузнавателни сателити, заяви говорител на севернокорейското министерство на отбраната, цитиран от севернокорейската новинарска агенция КЦТА.

"Ако САЩ нарушат правата на една суверенна държава, като използват като оръжие най-новите технологии по незаконен и несправедлив начин, КНДР ще обмисли предприемането на ответни действия за отбрана, като засегне или елиминира изправността на американските шпионски сателити", казва още севернокорейският представител.

КНДР е съкращението на официалното название на Северна Корея - Корейска народнодемократична република.

Северна Корея съобщи, че на 21 ноември е изстреляла първия си разузнавателен сателит.

Говорител на Космическите сили на САЩ, в отговор на въпрос дали Вашингтон може да прекъсне разузнавателната дейност на севернокорейския сателит, заяви, че САЩ могат да повлияят на космическите възможности на враждебни страни посредством набор от различни средства, съобщи американската медия Радио "Свободна Азия".