В севернокорейския ядрен комплекс Йонбьон изглежда е заработил още един реактор, използващ атомно гориво, което означава, че Пхенян има нов потенциален източник на плутоний за своите ядрени оръжия, заяви Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Години наред Северна Корея използва отработеното гориво от петмегаватов ядрен реактор в Йонбьон за производство на плутоний за ядрения си арсенал, но изхвърлянето на топла вода от по-голям леководен реактор подсказва, че и той вече е пуснат в действие. 

МААЕ не е имала достъп до Северна Корея, откакто Пхенян изгони нейните инспектори през 2009 г. Сега агенцията наблюдава страната от разстояние, като използва главно сателитни снимки. Без достъп МААЕ не може да потвърди експлоатационното състояние на реактора, но агенцията наблюдава изтичане на голямо количество вода от охладителната система на леководния реактор от октомври насам.

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси каза, че напредъкът на ядрената програма на Северна Корея е повод за "дълбоко съжаление". 

Активността в подземния ядрен полигон "Пунгери“ събуди подозренията, че Пхенян се готви за ново изпитание на ядрено оръжие, тъй като се стреми създаде по-малки бойни глави, които да могат да бъдат носени от севернокорейските балистични ракети, отбелязва Ройтерс. 

Между 2006 и 2017 г. на полигона "Пунгери“ бяха извършени шест пробни ядрени взрива.