Съюзничка на изтърпяващия затворническа присъда руски опозиционер Алексей Навални, обвинен в "създаване на екстремистка организация", беше осъдена днес на 9 години затвор от съд в Томск, Сибир, съобщиха поддръжниците ѝ на фона на безпрецедентните репресии в Русия, предаде Франс прес.

Съдът в Томск "осъди Ксения Фадеева", бивш общински съветник, на 9 години затвор, съобщиха поддръжниците ѝ в "Телеграм", като увериха, че защитата ѝ "разбира се, ще обжалва това решение".

Трийсет и една годишната Ксения Фадеева, чийто процес започна през август, оглавяваше екипа на Навални в град Томск и беше обвинена в "създаване на екстремистка организация" и "участие в организация, която подкопава правата на гражданите".

Алексей Навални беше отровен в Томск през 2020 г. по време на предизборно посещение в подкрепа на местните си сътрудници. Тежко болен в резултат на това отравяне, той бе прехвърлен в Германия за лечение, след което беше арестуван и осъден на затвор при завръщането си в Русия, посочва АФП.

През 2020 г. Фадеева бе избрана за член на градския съвет на Томск заедно с други независими активисти в Сибир, което е рядък успех за руската опозиция по онова време.

През 2021 г. предизборните екипи на Навални бяха обявени от властите за "екстремистки", което излага поддръжниците и сътрудниците му на риск от наказателно преследване.

Докато много от тях напуснаха Русия, Ксения Фадеева отказва да отиде в изгнание и бе арестувана през декември 2021 г. за организиране на "екстремистка група".

През юни ръководителката на щаба на опозиционния лидер в град Уфа, в централната част на Русия, Лилия Чаничева беше осъдена на седем години и половина затвор за "екстремизъм".

Чаничева, дипломиран експерт-счетоводител, беше първият от сътрудниците на Навални, съден за създаване на "екстремистка организация".

През 2017 г. тя се отказ от работата си, за да се присъедини към Фонда за борба с корупцията (ФБК) на Навални, като взе активно участие в протестното движение срещу корупцията в своя регион.

По данни на специализираната неправителствена организация ОВД-инфо от началото на войната в Украйна близо 20 000 руснаци са били арестувани заради протести срещу политиката на Кремъл, посочва АФП.