Категотично против. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира изказването на военния министър Тодор Тагарев отпреди ден, че се води дискусия за включването на България в операцията по опазване на корабоплаването в Червено море и Аденския залив от набезите на йеменските хуси. Пиратите плениха и кораб с българи на борда през ноември.

"Чудя се на Тагарев как си позволява да говори без да е говорил с мнозинството в парламента. И българите трябва да знаят, че това няма да се случи" - закани се Борисов от Старозагорско, където днес бе на тур за благодарности от кметовете си за отпуснатите с бюджета за догодина средства за общински проекти.

"Българският народ не желае участие във военни действия и ние няма да допуснем България да участва във военни действия. Изпращане на военнослужещи без решение на парламента не може да се случи", допълни.

"Ние помагаме на Украйна, солидарни сме с Израел, но най-вече сме солидарни с българския народ" - заяви в заключение Борисов.

БТА припомня и изказването на отбранителния министър - че България е една от най-пострадалите страни от случващото се в този регион. "Въпреки че не сме морска сила, ние имаме пряк интерес и ще търсим начин да допринесем към тази операция. Това е голям проблем като цяло за корабоплаването и много страни се включиха в тази операция. Тя е с цел осигуряване на сигурността на корабоплаването и против тези терористични действия", добави Тагарев.

"Имаме готовност за участие", заяви още министърът.

САЩ обявиха по-рано, че започва международна операция за защита на корабоплаването в Червено море. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин посети Бахрейн на фона на зачестилите нападения срещу кораби. Малката островна държава в Персийския залив е база на Пети американски флот, който отговаря за Близкия изток. В операцията ще се включат 10 държави - Съединените щати, Великобритания, Франция, Канада, Италия, Испания, Нидерландия, Норвегия, Сейшелските острови и Бахрейн, каза Остин. Той добави, че някои от страните ще патрулират съвместно в южната част на Червено море и Аденския залив, а други ще помагат с разузнавателна информация.

Българското министерство на външните работи съобщи на 21.12.2023 г., че работи съвместно с партньори и държави, които имат техни граждани на борда на корабите „Галакси лийдър“ и „Руен“, за освобождаването на плавателните съдове и екипажите им.

Товарният кораб „Галакси лийдър“ с българи на борда бе пленен от йеменските бунтовници хуси в Червено море в края на ноември. 

Плаващ под малтийски флаг кораб, който е българска собственост – „Руен“, е бил взет на абордаж след инцидент в Арабско море край бреговете на остров Сокотра в Йемен, съобши на 19.12.2023 г. Ройтерс.