Всички големи корабни компании са спрели да пътуват през пролива Баб ал-Мандеб в Червено море за момента - той е твърде опасен. Български кораб бе отвлечен там миналата седмица, все още в плен са и двама български моряци от друг кораб.

САЩ сформираха военен съюз, натоварен със задачата да защитава водния път през Червено море.

Многонационалната инициатива за сигурност, наречена операция "Пазител на просперитета", включва десет държави, както обяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин. Освен САЩ това са Бахрейн, Франция, Великобритания, Италия, Канада, Нидерландия, Норвегия, Сейшелските острови и Испания.

Според Остин мисията има за цел да гарантира "свободата на корабоплаването за всички държави" и да укрепи "регионалната сигурност и просперитет". Някои от участващите държави ще организират съвместни патрули, а други ще предоставят разузнавателна подкрепа в южната част на Червено море и Аденския залив.

САЩ смятат, че Иран е действителният инициатор на тези нападения. По време на посещението си в Израел министърът на отбраната Остин предупреди:

"Подкрепата на Иран за нападенията на хутите срещу търговски кораби трябва да спре".

Червено море е важен морски път, през който преминава до дванадесет процента от световната търговия. Вследствие на това британската петролна компания BP наскоро обяви, че ще прекрати всички плавания през Червено море поради повтарящите се нападения.

Четири други големи корабни компании, сред които датската компания Maersk и германската Hapag-Lloyd, вече обявиха това през уикенда.

От началото на войната в ивицата Газа между Израел и радикалната ислямска палестинска организация Хамас свързаната с Иран милиция Хути в Йемен неведнъж е изстрелвала безпилотни самолети и ракети по Израел и е атакувала кораби в Червено море, особено когато те преминават през пролива Баб ал-Мандеб.

Бунтовниците хути заплашват да нападнат всеки кораб, пътуващ към Израел, ако не бъде разрешено транспортирането на повече храна и лекарства до ивицата Газа.

От няколко седмици милицията на хутите все по-често атакува кораби в Червено море. Милицията от Йемен е обявила войната в Близкия изток и подкрепата за палестинците за своя основна цел. Но има и нещо повече от това.

Хутите от Йемен влязоха в заглавията на вестниците по света с нападенията си в Червено море - и те продължават.

"Нашата операция ще бъде разширена и ескалирана, ако нападението срещу Газа не бъде спряно", заяви член на политическото бюро на хутите по арабския новинарски канал "Ал-Джазира".

От няколко седмици насам милицията в Йемен превръща войната на Израел срещу терористите от Хамас в своя тема. В знак на обявена солидарност с палестинците няколко пъти бяха атакувани кораби в Червено море, а един дори беше отвлечен. Хутите настояват за доставки на храни и медицински консумативи за ивицата Газа и обявиха, че ще продължат атаките си, докато Израел не прекрати офанзивата си там.

Замесени са Саудитска Арабия и Иран

В Йемен от години се води марионетна война между регионалните сили Саудитска Арабия и Иран. Рияд води военна коалиция в борбата срещу хутите, които от своя страна са подкрепяни от Техеран.

Въпреки че тази година се наблюдава сближаване между двете сили и поради това в Йемен има крехко примирие, Иран все още се намесва и сам признава, че е снабдявал хутите с безпилотни самолети. "Безпилотните летателни апарати: да, Иран е снабдявал приятелите си в Йемен с тази технология", казва иранският политолог Мосадак Бур по Sky News. "САЩ и западните държави правят същото, когато снабдяват Израел с оръжия".

Предупреждение към САЩ

Иран формулира ясни предупреждения по отношение на военна коалиция за защита на корабите в Червено море: "Иранският външен министър заяви: "Ако някой от нашите приятели започне война срещу Израел, Иран няма да стои и да гледа, а ще вземе страна", обяснява Мохамед Салах Седекиян.

"А министърът на отбраната заяви, че Червено море принадлежи на нашия регион. Това е предупреждение към САЩ. Иран е против военен съюз в Червено море."

Но именно този военен съюз изглежда все по-необходим с оглед на напрежението в Персийския залив. Очевидно вече не са засегнати само корабите, които искат да доставят стоки на Израел, а всички кораби, пътуващи в пролива.  Корабните компании по света реагираха със съответната загриженост. Няколко от тях заявиха намерението си да избягват Червено море - т.е. маршрута през Суецкия канал. Това би имало пряко въздействие върху египтяните, които управляват Суецкия канал.

"Египет няма проблеми с хутите"

В Кайро се опитват да не допускат лоши новини. Египетската държавна телевизия излъчва дълги обяснения защо Египет няма от какво да се притеснява. Очевидно правителството се опасява, че населението на страната, което и без това е в тежко икономическо положение, ще бъде разтревожено. През уикенда египетската противовъздушна отбрана също така съобщи, че е свалила неидентифициран летящ обект близо до ваканционния курорт Дахаб.

Дали това също е дело на хутите? "Нямаме враждебно отношение към хутите", подчертава египетският военен наблюдател Ламис ел Хадиди."Напротив, те знаят, че Египет е искрен посредник, който има влияние върху всички страни. Така че Египет няма проблеми с хутите." Ако хутите спрат корабоплаването в Червено море в резултат на своите нападения, това ще има далечни последици за световната търговия като цяло. Към днешна дата около един от десет международни търговски кораба преминава през Суецкия канал. По данни на египетските власти само през тази година през канала са преминали повече от 26 000 кораба.