Бившият президент Доналд Тръмп бе отстранен от бюлетините за първичните президентски избори в щата Мейн.

Това е вторият щат (след Колорадо - на 19 декември), въвел забрана за участие на бившия държавен глава заради ролята му в бунта в Капитолия на 6 януари 2021 година.

Мотивът за решението

За разлика от Колорадо, където се произнесе местният Върховен съд, в Мейн думата имаше щатската секретарка от Демократическата партия Шена Белоус. Тя отсъди, че Тръмп, който е фаворит за президентската номинация на републиканците, е подбудил фанатизираните си последователи към метеж, като е разпространил неверни твърдения за изборни измами на изборите през 2020 г., а след това е призовал поддръжниците си да се насочат към сградата на Конгреса, за да попречат на законодателите да сертифицират вота.

"Не стигам до това заключение с лека ръка", пише Белоус. "Демокрацията е свещена... Осъзнавам, че нито един щатски секретар не е лишавал кандидат за президент от достъп до бюлетини въз основа на Раздел Трети от 14-ата поправка. Също така осъзнавам обаче, че нито един кандидат за президент не е участвал в бунт.”

И в Колорадо, и в Мейн - републиканецът е обвиняван, че е нарушил Раздел Трети от 14-ата поправка на върховния закон, който гласи:

"Лица, които като членове на Конгреса, държавни служители на Съединените щати, членове на щатски законодателни органи, на изпълнителната или съдебната власт вече са полагали клетва да спазват Конституцията на Съединените щати, а след това са се ангажирали с метежна или бунтовническа дейност против нея или са подкрепяли нейните врагове, нямат право да стават сенатори, представители в Конгреса, членове на избирателни колегии за президент и вицепрезидент или да заемат каквато и да било държавна или военна длъжност в Съединените щати или в отделен щат. С две трети от гласовете на всяка камара обаче Конгресът може да върне така отнетите привилегии".

Реакцията на Тръмп

Решението на Белоус може да бъде обжалвано пред съдебните органи на най-североизточния американски щат и да се изкачи постепенно по стълбицата до местния Върховен съд. Тя постави на пауза изпълнението му в очакване на жалбата от предизборния щаб на Тръмп. От лагера на бившия президент съобщиха, че веднага ще обжалват това "ужасно решение".

В изявление говорителят на щаба на Тръмп Стивън Чонг обвини Белоус, че е "яростна левичарка", която "е решила да се намеси в президентските избори".

"Демократите в сините щати безразсъдно и противоконституционно отнемат гражданските права на американските гласоподаватели, като се опитват да премахнат името на президента Тръмп от бюлетината", изтъкна Чонг.

Адвокатите на бившия държавен глава твърдят, че той не е участвал в бунт и че призивите му към неговите поддръжници на 6 януари са защитени от Първата поправка (свободата на словото).

Последната дума е на федералния Върховен съд

Решенията в Колорадо и Мейн увеличават натиска върху федералния Върховен съд по-бързо да разреши въпроса относно правaта на отделни щати да дисквалифицират кандидат от явяване на избори. Най-висшата съдебна инстанция в Америка е доминирана от консервативни магистрати - шестима срещу трима. Трима от десните съдии бяха номинирани лично от Тръмп по време на единственият му мандат.

Не се знае кога Върховният съд на САЩ ще се произнесе. Републиканската партия на Колорадо обжалва решението на местния Върховен съд в сряда и настоява федералният Върховен съд да разгледа въпроса възможно най-скоро. Очаква се Тръмп също да подаде жалба в рамките на седмицата. Вносителите на петициите по делото Колорадо в четвъртък призоваха най-висшият съд на нацията да се произнесе преди 5 март (деня на т.нар. Супер вторник), когато 16 щата, включително Колорадо и Мейн, трябва да гласуват на първични избори.