Кои са най-значимите събития, белязали 2023-а година? По традиция Българската национална телевизия ще обобщи изминалите 12 месеца в специалното обзорно предаване „Събитията на 2023“ – на 29 декември, петък, от 20:50 ч. по БНТ 1.

Водеща на специалното предаване е Аделина Радева, режисьор е Мария Христова, изп. продуценти са Мария Митева и Цветелина Йорданова.

„Изпращаме 2023-а. Още една година от нашия живот. Към пожънатото и посятото в нея се връщаме в последните ѝ часове, за да си припомним, че нѝвата, на която се води битката между доброто и злото, винаги е била човешката душа.

През 2023 г. войните се умножиха, вместо да приключат, изкуственият интелект отвори вратата на новия свят, в който мнозина вече се чувстват изгубени, коалициите се сформираха на принципи, пред които застана частицата „НЕ“, а компромисите бяха поднесени в менюто ни днес като политическо ястие, което изглеждаше невъзможно за преглъщане вчера.

И през 2023 г. пожънахме резултатите от собственото си и това на последните няколко поколения преди нас усилие. Между изгубеното и спечеленото днес винаги стои въпросът за наследството, което оставяме на тези след нас. Защото това, което в действителност притежаваме, е само това, което сме дали“, казва Аделина Радева.

В обзорното предаване „Събитията на 2023“, заснето със специални визуални ефекти във високотехнологичното студио на БНТ, равносметка за изминалите 12 месеца и прогноза за бъдещето ще направят двама души, за които 2023-а беше година на успеха, като са си поставили големи цели и занапред. Това са Анджела Родел, която заедно с Георги Господинов стана носител на Международен „Букър“ за превода на романа „Времеубежище“, и д-р Никола Константинов от института INSAIT, завършил Оксфорд и определян като един от най-перспективните млади учени в Европа в областта на изкуствения интелект. 

Гледайте „Събитията на 2023“ – на 29 декември, петък, от 20:50 ч. по БНТ 1.