Китайското министерство на отбраната обвини тайванското правителство, че целенасочено "преувеличава" въпроса за военна опасност от страна на Пекин, за да си спечели електорална подкрепа преди изборите, насрочени за 13 януари, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.  

Вотът за президент и парламент ще оформи отношенията между Тайпе и Китай, който през последните години засили военния си натиск, отстоявайки претенциите си за суверенитет върху острова. С приближаването на изборите Тайван често съобщава за китайски изтребители и военни кораби в района, както и за балони, прелитащи над чувствителната зона на Тайванския проток. 

Говорителят на китайското министерство на отбраната Ву Цян днес заяви на редовен месечен брифинг, че вината за напрежението е на тайванското правителство. "Властите от Демократическата прогресивна партия (ДПП) целенасочено преувеличават т.нар. "военна заплаха" от континентален Китай. Това изцяло се прави в опит за спечелване на електорална подкрепа", каза Ву. 

Тази седмица тайванското министерство на отбраната съобщи, че не вижда никакви знаци за широкомащабна военна активност от страна на Китай в навечерието на изборите, но отбеляза, че продължава да следи ситуацията.  

Говорителят на китайското военно ведомство коментира на днешната пресконференция и отношенията на страната му с Филипините. Той  посочи, че Пекин винаги е ангажиран с преодоляването на различията чрез диалог и консултации, но предупреди, че "няма да си затваря очите" за многократните провокации и тормоз от страна на Манила. Повод за думите му бяха обвинения, отправени от филипинското правителство, че китайски кораби използват водни оръдия срещу филипински плавателни съдове в плитчината Втори Томас в Южнокитайско море.

Освен това Ву призова страните в Азиатско-тихоокеанския регион да бъдат нащрек заради разполагането на допълнителни американски военни сили. 

По-рано този месец генерал от ВВС на САЩ заяви пред японския вестник "Никей", че през следващите месеци ще се постигне "значителен напредък" в реновирането изоставената авиобаза на остров Тиниан. В края на Втората световна война оттам са излетели американските самолети, извършили атомните бомбардировки на Хирошима и Нагасаки. Обновяването на въпросната база е част от усилията на американската армия да разположи военни самолети из целия Индо-тихоокеански регион. Тиниан е един от Северните Мариански острови, които са американска територия, и се намира на около 200 км северно от Гуам, отбелязва Ройтерс.