Китай провежда разследване около налагането на търговски бариери срещу него от страна на Тайван и изпраща военни самолети над Тайванския проток, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че по този начин Пекин оказва натиск върху Тайван само месец преди ключови избори на острова.

От своя страна Тайпе призова Пекин да спре "политическите си операции".

Президентските и парламентарни избори в Тайван на 13 януари ще се произведат на фона на продължаващите опити на Китай, който разглежда демократично управлявания остров като своя територия, да принуди Тайван да приеме да премине под негов суверенитет. Правителството на Тайван и управляващата Демократическата прогресивна партия (ДПП) неведнъж са заявявали, че Китай се опитва да се намеси в изборите, за да си осигури благоприятен за него резултат. 

Китайското министерство на търговията заяви, че е установило, че Тайван наложил търговски бариери в нарушение на правилата на Световната търговска организация (СТО) и на търговското споразумение от 2010 г. Тези мерки са имали "отрицателно въздействие" върху китайски компании, добави ведомството.

Служба по въпросите на Тайван на свой ред каза, че доказателствата от разследването са ясни и че заключенията му са обективни и справедливи.

"Подкрепяме съответните органи да проучат и предприемат ответни мерки срещу Тайван в съответствие с нормативната уредба въз основа на окончателните констатации от разследването на търговските бариери", пише в изявлението.

Тази сутрин тайванското министерство на отбраната заяви, че е засякло 10 китайски военни самолета, летящи около острова, включително изтребители "Джей-16" (J-16) и бомбардировачи "Ейч-6" (H-6), които извършвали "съвместни патрули за бойна готовност" с китайски военни кораби - в рамките на кампания, която Тайван определя като рутинен тормоз.

През октомври Китай заяви, че удължава срока на разследването около търговските бариери до 12 януари - в навечерието на изборите в Тайван. Тогава Тайпе осъди тези действия като намеса в изборите, отбелязва Ройтерс.

Тайванската Служба за търговски преговори определи китайските заключения като едностранчиви, несъответстващи на фактите и в нарушение на механизмите и нормите на СТО.

"Никога няма да се съгласим и призоваваме Китай незабавно да прекрати политическите си операции", се казва в изявлението.

Министерството на икономиката на Тайван посочи китайски бариери пред тайванския износ, като например въвеждането "без предупреждение и многократно" на забрани във връзка с различни морски и хранителни продукти. Правителството работи с тайванските компании за намаляване на "политическите рискове", свързани с Китай, в това число и диверсифицирането на пазарите за износ, уточни ведомството.

Според социологическите проучвания кандидатът на управляваща ДПП и настоящ вицепрезидент на страната Уилям Лай е фаворит на предстоящите президентски избори в Тайван. Пекин смята Лай за сепаратист и многократно е отхвърлял предложенията за преговори с него, отбелязва Ройтерс.

Правителството на Тайван отхвърля претенциите на Китай за суверенитет, заявявайки, че само народът на демократично управлявания остров може да реши какво да е неговото бъдеще.