Темата за войната на Русия в Украйна става част от матурите на руските ученици, разкри днес шефът на Федералната служба за надзор в сферата на образованието Анзор Музаев пред ТАСС.

Музаев заяви, че ще нараства броят на задачите, свързани със "специалната военна тематика" и влизането на нови субекти в състава на Русия, които ще бъдат включени в държавния зрелостен изпит.

"Това, което сме публикували, сме го публикували преди 1 септември и сега не бих говорил за това, което планираме да направим през 2025 г. Но, разбира се, в бъдеще броят на подобни задачи ще се разширява. Сега говорим само за това, което се намира в демо версията на ДЗИ-2024. Всяка година актуализираме информацията", обяснява той пред руската държавна агенция.

Една от задачите в зрелостния изпит за 2024 г. предвижва подреждане в хронологичен ред на исторически събития, като подписването на споразумения за приемане на ДНР, ЛНР, Запорожска и Херсонска област в състава на Русия - всъщност незаконна анексация на региони от суверенна Украйна. 

Сред задачите е и установяване на съответствието между събития и участници. Например - "специалните военни операции", командирът на артилерийската ракетна дивизия на Народната милиция на ДНР - гвардейският полковник Олга Качура, която загива през лятото на 2022 г. под артилерийски обстрел на магистралата Горловка-Ясиновата.