„Ние наричаме руския президент „аятолах Путин“, заяви за Клуб Z иранската активистка Афсун Наджафи.

Тя е от опозиционното движение „Жена, живот свобода“ в Ислямската република. Движението бе удостоено с наградата на „Сахаров“ на Европейския парламент за 2023 г. Тя се присъжда за свобода на мисълта.

Тазгодишен лауреат е и иранката Махса Амини, починала след насилие в полицията. Тя бе арестувана заради отказа си да се забулва. Смъртта й предизвика поредица от кървави протести в Иран.

Афсун Наджафи бе в Страсбург, за да получи наградата от името на „Жена, живот, свобода“. Правозащитничката разговаря с журналисти в Европейския парламент.

Клуб Z помоли Наджафи да коментира факта, че режимът на Владимир Путин и привържениците му хем са противници на ислямистки групи като „Ислямска държава“ (ИД), хем симпатизират на режима на аятоласите в Техеран.

„Лично аз смятам, че Русия и президентът Путин преследват собствените си интереси. За съжаление, Иран е земя на ресурси. И ресурсите, с които страната ни разполага, са от изгода за Русия. Те искат да имат достъп до нашите природни богатства. Това е причината“, отговори правозащитничката.

Протестите в Иран са за свобода, която има много измерения, каза още Афсун Наджафи. Става дума за свобода на словото, на мисълта, на религията и т.н.

Ислямисткият режим в Техеран предължава да бъде на власт най-вече заради липсата на подкрепа за народа от страна на западния свят, смята активистката.

„В началото хората излязоха на улицата, решени да стигнат до края, с готовност да пожертват живота си за постигането на свободата. Но като видите, че те нямат подкрепа от Запада, как очаквате да постигнат целите си? Хората загубиха надеждата си заради неполучената подкрепа, която очакваха. Те са уморени и отчаяни“, отбеляза тя.

Афсун Наджафи живее в Турция, след като е напуснала Ислямската република преди около година. Съвсем скоро тя ще отпътува за САЩ с хуманитарна виза.

И докато тя е извън родината си, там е останал по-малкият й брат. Афсун Наджафи го окачестви като своето „най-слабо място“ и сподели, че той е обект на постоянни заплахи.

„Заплашват, че ще го арестуват, че ще го убият. Използват заплахите като оръжие, за да ме заглушат“, каза правозащитничката.

Журналисти помолиха Афсун Наджафи да коментира и конфликта в Газа, по-специално бомбардировките, при които биват улучвани болници и загиват деца.

„Не подкрепям нито палестинското, нито израелското правителство. Това, което се случва при всяка война и нейните жестокости, е че най-засегнати са невинните хора. Така става, за съжаление, и в моята страна. Най-много страда народът, а не правителствата“, завърши иранката.