Европейският парламент връчи днес наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2023 г. на иранската активистка Махса Амини посмъртно и на иранското движение „Жена, живот, свобода“.

Това стана на церемония в Страсбург.

Покойната лауреатка и семейството й бяха представени от адвоката Салех Никбахт. А женското движение бе представено от правозащитничките Афсун Наджафи и Мерседех Шахинкар, напуснали Ислямската република тази година.

„Тазгодишната награда „Сахаров" е почит към всички смели и борбени жени, мъже и млади хора в Иран, които, въпреки че са подложени на все по-голям натиск, продължават да се борят за правата си и да настояват за промяна. Европейският парламент ви чува и ви подкрепя. Вие не сте сами“, заяви при връчването на отличието председателят на ЕП Роберта Мецола.

Коя е Джина Махса Амини

На 13 септември 2022 г. Джина Махса Амини, както е пълното й име - 22-годишна иранска кюрдка, е арестувана от полицията в Техеран за предполагаемо неспазване на строгите закони за забулване в Ислямската република. Тя умира в болница три дни по-късно заради физическо насилие по време на задържането й. Нейната смърт предизвиква масови протести в цялата страна, начело на които стоят жени. Обединени под лозунга „Жена, живот, свобода“, те протестират срещу закона за носене на хиджаб и други дискриминационни мерки.

На 8 декември 2023 г. властите в Иран не позволиха на родителите и брата на Махса Амини да отпътуват за Страсбург, за да получат наградата. Паспортите им бяха конфискувани. Режимът в Техеран им наложи забрана за пътуване.

Адвокат Салех Никбахт прочете в пленарната зала послание от Можган Ефтехари, майката на Махса Амини.

„Скръбта на Джина е вечна за мен, а тя е безсмъртна за хората по целия свят. Твърдо вярвам, че нейното име, редом с това на Жана д'Арк, ще остане символ на свободата. От родното място на вечната Джина ви предавам моята и на семейството ми безкрайна благодарност и се надявам, че ще устоите твърдо и гордо на своя избор. Да се надяваме, че нито един глас няма да се страхува от провъзгласяването на свободата", гласи посланието.