Академичният съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се разграничи от тезите на преподавателка по руска история Дарина Григорова в позиция днес. Според съвета, Григорова разпространява пропаганда, свързана с войната в Украйна, която е недопустима и уронва престижа на университета.

Преди седмица Григорова обяви в интервю пред прокремълския сайт "ПогледИнфо", че след Украйна, руснаците ще "денацифицират" и България - и това ще стане възможно, защото "НАТО ще трябва да се върне в границите от 97-а". И изразява ясна позиция срещу демонтажа на МОЧА, като обявява управляващите столицата за неонацисти, антисемити и расисти.

"Намираме за недопустимо подобно поведение от страна на университетски преподавател, още повече, че в интервюто се пропагандират открито и политически идеи, които пряко влияят върху актуалния обществен живот в България и уронват авторитета и престижа на най-старото висше училище в страната", пишат от Академичния съвет на СУ.

Причина за позицията са множество писма и сигнали към ръководството на университета по повод интервюго на Григорова. 

Прокремълските медии у нас пък реагираха с бурна защита на преподавателката, като обявиха реакцията на университета за "лов на вещици" и "репресия".