Държавният департамент на САЩ добави 14 служители от държави в Централна Америка, включително бивши и настоящи министри, съдии и прокурори, в черен списък на лица, които нарушават демократичните принципи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Вашингтон периодично обновява т.нар. списък "Енгел", в който се вписват имената на чуждестранни служители, за които смятат, че са участвали в действия, подкопаващи демокрацията, заподозрени са в сериозна корупция или възпрепятстват правосъдието.

Държавният департамент съобщи, че в "Енгел" се добавят имената на четирима граждани на Никарагуа, четирима на Гватемала, трима на Салвадор и трима хондурасци.

Сред тях са настоящият министър на стратегическото планиране на Хондурас Рикардо Салгадо, трима прокурори и бивш съдия от Върховния съд на Гватемала.

Салгадо, член на кабинета на хондураската президентка от левицата Сиомара Кастро, беше включен в американския списък, понеже се предполага, че е ръководил "координирани  усилия" на управляващата партия за потискане на несъгласието чрез насилствено сплашване на опозицията.

"Правителството на САЩ винаги е било съпричастно към корупцията и безнаказаността на Националната партия и Либералната партия в Хондурас. Включването ми в списъка "Енгел" само показва, че той е съставен по политически критерии и не защитава демокрацията или честността", заяви по-късно Салгадо. 

Гватемалскиата прокурорка Леонор Еухения Моралес Ласо "е водила политически мотивирано разследване, за да постави под съмнение сертифицираните резултати от изборите и да наруши предаването на президентската власт", се казва в изявление на Държавния департамент.

САЩ и други западни държави подкрепиха твърденията на новоизбрания президент Бернардо Аревало, че започналите срещу него и партията му проверки са координирано усилие за подкопаване на демокрацията в Гватемала, най-многолюдната страна в Централна Америка.

В обновения черен списък фигурират и имената на трима служители на Института за достъп до обществена информация на Салвадор. Според САЩ въпросните лица умишлено са блокирали достъпа до обществена информация.