Изпълнителният комитет на Руския футболен съюз (РФС) гласува "против" за включване в Азиатската конфедерация на футбола (АФК) на заседание, съобщи вицепрезидентът Ахмед Айдамиров пред ТАСС.

Футболните шефове в страната са готови да чакат колкото е необходимо, за да бъде вдигната забраната, наложена на всички отбори и за всички турнири на УЕФА, след началото на войната.

Идеята за прехвърляне към АФК бе лансирана още в първите месеци на офанзивата в Украйна. Така постъпи руският шахмат - напусна Европейския шахматен съюз и отиде в съответната азиатска организация.

В края на миналата година президентът на Руския футболен съюз (РФС) Александър Дюков заяви, че не може страната да стои извън международните турнири и ще прецени дали да се включи във футбола в Азия.

"Никаква Азия! Ще се борим за място в Европа, защото Русия - това е Европа. И ще спечелим. Решихме, че няма да се местим в Азия и всички в Изпълкома подкрепиха това решение единодушно", каза Айдамиров.

"Въпросът за преминаване към АФК беше обсъден. Ние единодушно гласувахме против, тъй като няма гаранции от ФИФА, че това би променило нашата ситуация генерално, коментира пък членът на комитета на РФС Михаил Гершкович, цитиран от агенция РИА. - Решихме да продължим контактите с УЕФА, особено след като има напредък. Да видим как ще се развие ситуацията догодина".

ФИФА и УЕФА започнаха да смекчават ограниченията за руските юношески и младежки отбори през последните месеци. През септември Европейската асоциация каза, че "децата не трябва да бъдат наказвани за действия, чиято отговорност е изключително на възрастните". В последствие обаче идеята да бъдат върнати в първенствата и турнирите отпадна - заради реакция от много страни на континента.

А РФС и Футболната федерация на Сърбия се споразумяха за приятелски мач между националните отбори през 2024 г., каза Александър Дюков. Мачът ще е в Русия, но още няма дата и място.

"Можете да играете с различни страни, но е по-правилно да бъде тук, в Русия. Ние, разбира се, трябва да се стремим да провеждаме мачове пред пълни трибуни. Не мога да гарантирам, че сърбите обезателно ще дойдат, но има подписан договор", обясни президентът на РФС.

Бюджетът на Руския футболен съюз за 2024 година не е променен и възлиза на 11 милиарда рубли, обяви генералният секретар на РФС Максим Митрофанов.