Точно преди 11 години - твърдение на базата на тълкуване на древния календар на маите става причина на 21 декември 2012 г. в различни държави да се заговори по темата дали ще дойде краят на света и много хора дори да вземат мерки за оцеляване. Въпросът предизвиква коментари от астрономи и учени, дори НАСА се намесва, за да успокои притесненията и да обясни, че няма да има апокалипсис.

В същото време живеещите в Мексико потомци на маите нищо не знаят за предсказания от собствения им календар край на света, четем в архивите на БТА на тази дата.

В бюлетина на агенцията от 21 декември 2012 г. са запазени любопитни подробности около несбъднатия апокалипсис:

Светът посреща апокалипсиса с малко страх и много хумор

Сидни, 21 декември 2012 г. /БТА/ Светът посреща апокалипсиса, който някои свързват с 21 декември и края на цикъл от календара на маите, с малко страх и много хумор, констатира агенция Франс прес.

Австралия е първата държава, която видя слънцето да изгрява на тази съдбоносна дата. Страницата на Австралийското туристическо бюро във фейсбук беше обсипана с въпроси дали в страната континент все още се намират оцелели граждани след края на света.

"Да, все още сме живи!", отговори туристическото ведомство в лицето на директора си Андрю Макивой. "Трябва да благодарим на маите, че ни помогнаха да наберем над четири милиона приятели в страницата ни във фейсбук", отбеляза прагматично ръководителят.

Премиерът на страната Джулия Гилърд се включи в дебата още в началото на месеца с голяма доза чувство за хумор. Тя се обърна към младежта на Австралия със следното уверение:

"Независимо дали краят на света ще настъпи след нашествие на зомбита човекоядци, на адски чудовища или след триумфа на южнокорейската попмузика, ще ви уверя в едно нещо - ще се боря за вас до края на дните!".

Туитър също гъмжеше от коментари, невинаги изпълнени с паника и тревога в този 21 декември. Футболистът на "Манчестър сити" Марио Балотели написа в микроблога си:

"Важна новина: Краят на света се отлага, докато отборът на  "Ливърпул" не спечели титлата. Така че всичко е наред и можем дълго да спим спокойно!" (всъщност от Ливърпул го послушаха 8 години по-късно и вдигнаха титлата през 2020 г, след 30-годишно прекъсване, б.р. на Клуб Z).

Централна Америка и Мексико честват този петък края на голяма ера от 5200 години в календара на маите, като някои изследователи считат за по-правилно тя да приключи на 23 декември. Мнозина свързват това събитие с края на света.

Космическата агенция на САЩ НАСА беше потърсена от хиляди разтревожени граждани с молба за съвет как да действат в случай на настъпването на Апокалипсиса. На своя уебсайт ведомството разби на пух и прах тези пророчества и успокои жителите на планетата:

"Земята доста добре се е справяла със своите проблеми от 4 милиарда години и учени, на които може да се има доверие, уверяват, че не съществува никаква реална заплаха свързана с 2012 година!"

Но мнозина не се почувстваха успокоени и предпочетоха да вземат съответните предпазни мерки. В Холандия един фен на апокалиптичните сценарии се сдоби със свой ноев ковчег, в който може да подслони 50 души, съобщават местните медии.

"Маите не са били луди. Ако си припомним и библейските пророци, планините ще се разтопят като восък" - каза Питер Франк ван дер Мер... Ван дер Мер си купил спасителен кораб за 13 000 евро, който събира 50 души. Той го оборудвал с тоалетна, мивка и продукти от първа необходимост.

Във Франция в селцето Бюгараш, разположено в югозападната част на страната, и за което се счита, че ще оцелее след края на света, местните власти върнаха неколцина, които искаха да се изкачат на едноименния връх, за да потърсят спасение. Достъпът до местността и до пещерите е забранен, а в селото се допускат само местните жители. Забранени са рейв партитата (?!), ловът и прелитането на планината, като за съблюдаването на реда са изпратени на място стотина полицаи.

***

Централна Америка, сърцето на цивилизацията на маите, се подготвя от няколко седмици не за свършека на света, а за прехода към една нова ера.

Чичен Ица, един от най-представителните символи на културата на маите в южната част на Мексико, очаква да посрещне между 15 и 20 хиляди посетители. Но това ще бъде "обикновен работен ден с обичайно работно време", уточни говорител на Националния институт по археология и история.

Голям прилив на туристи се очаква и в други археологически забележителности на маите в Мексико, Гватемала, Салвадор и Хондурас. Церемониите край величествените руини на Тикал в Гватемала започнаха още в четвъртък вечерта пред 3000 зрители с впечатляващи танцови ритуали.

***

Какво прави човек, когато смята, че е възможен апокалипсис – в архива на БТА може да се прочете какви са реакциите:

Хората посрещат края на света в кръчмата или в бункери

Париж, 21 декември 2012 г. /БТА/ Заради пророчеството на маите днес някои хора ще се отправят към най-близкото военно убежище, към загадъчно бразилско село, свещена френска планина или частен бункер в САЩ, но най-много са тези, които ще отпразнуват края на света в кръчмата, предаде АФП.

Продажбата на пакети за оцеляване и запасяването с провизии процъфтяват. Цените на хотелите растат. Предлагат и специални менюта за края на света. Списания пускат тематични приложения, а туроператорите организират посещения на "свещените" места. Едно нещо обаче е сигурно - календарът на маите генерира печалби в целия свят.

В Мексико и държавите от Централна Америка, където е живяла тази цивилизация (Белиз, Гватемала, Хондурас, Салвадор), краят на света от месеци подхранва пострадалата от кризата туристическата индустрия. Конференции, възпроизвеждане на ритуали, специални мероприятия - древните селища на маите ще привлекат тълпите... И толкова по-зле за местните, ако това не им харесва. В Хондурас самият президент ще присъства на една церемония

Заради предполагаема позитивна енергия, земни сили и древни култове някои места са с репутация, че няма да бъдат засегнати от апокалипсиса, макар и хората да  не знаят точните причини. В Боливия религиозна церемония ще бъде организирана на Острова на Слънцето в езерото Титикака, което е най-високото в света. Там, според легендата, са родени основателите на империята на инките. В Бразилия, на 250 км от столицата, селото Алту Параизу, известно с "мистичната си енергия", се подготвя от години за последния ден на Земята и само това е достатъчно да привлече любопитни.

Формата на пирамида е донесла подобна слава на сръбската планина Рътан, която е на 200 км от Белград. В този ден, в който е и зимно слънцестоене, "специалистите по енергията" са убедени, че там ще се вижда особена светлина.

В Югозападна  Франция връх Бюгараш вече стана жертва на славата си на убежище от апокалипсиса. Напливът е толкова голям, че в хотелите искат по 1500 евро за нощувка на тази дата, които, разбира се, трябва да бъдат платени авансово, независимо дали ще има край на света...

За село Шириндже в Западна Турция също се твърди, че е бъде пощадено от апокалипсиса, защото именно там Дева Мария се възнесла към рая. Като резултат всички налични 400 легла в хотелите в района са запазени.

Тъй като свещените места не достигат, тези, които не вярват в апокалипсиса, могат да се приютят в най-здравите постройки, построени от хора. В САЩ, където е характерен индивидуализмът, мнозина са се подготвили за катаклизъм, независимо дали причинен от човека или стихиен. В противоядрени заслони или мазета,  превърнати в бункери, желаещите да оцелеят ще чакат "страшния съд" добре подготвени.

За 30 000 рубли богатите московчани могат да си осигурят едно от 300-ата места в бункер от епохата на Сталин на 65 м под земята, където ще има пряк репортаж от една от местните телевизии.

В Източна Франция замъкът Шьоненбур и подземните му галерии ще бъдат отворени по изключение. Сградата е на линията Мажино - защитната система, която не успя да спре германската офанзива през Втората световна война.

В Азия - от Япония до Индия краят на света е преди всичко повод за празник и харчене на пари.

"Това може да е последният танц, не го пропускайте" - кани барът "Скай" в Делхи.

В Хонконг ресторантите предлагат специални менюта, като един дори обещава да забрави за сметката в случай на апокалипсис.

В Сидни желаещите да празнуват са поканени на "парти за края на света"...

***

Някои хора очакват не край, а ново начало и нова надежда, четем в емисията на БТА "Забава и знание":

Стоунхендж привлече стотици за парти за края на света и зимното слънцестоене

Лондон, 21 декември 2012 г. /БТА/ Стотици хора се събраха в Стоунхендж за парти за края на света по календара на маите, който съвпада с деня на зимното слънцестоене, съобщиха Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС.

Артър Пендрагон, най-известният британски друид, каза, че тази година очаква много повече хора от обичайното. Той обаче не е съгласен, че светът свършва и подчерта, че друидите вярват в цикличността.

"Гледаме на това повече като на ново начало, отколкото като на край - каза той. - Виждаме нова надежда".

Партита за края на света се организират на много места и в Лондон. Едно от тях е обявено като Клуб "Последна вечеря" (всъщност заигравка с "Тайната вечеря" на Христос - както е известна на български, б.р. на Клуб Z) и е организирано в "ноев ковчег"... Британските учени, както и по-голямата част от населението не очакват краят на света да настъпи днес.

"Край на света ще има, но не на 21 декември 2012 г., а след 5 милиарда години, когато нашето Слънце ще изчерпи енергията си и ще угасне" - отбеляза Би Би Си.

В днешния край на света не вярва и в. "Таймс".

"Хората са застрашени от много опасности, но не и от край на света", подчертава изданието.

Практичните британци не обръщат почти никакво внимание на предупрежденията за апокалипсис. Те са погълнати главно от подготовката за Коледа.

В историята на човечеството за край на света са се готвели практически постоянно. Само по писмени източници са известни 160 подобни предсказания от I век до наши дни...

Откъде тръгва митът?

... Датата 21 декември 2012 г. като последен ден за човечеството посочи активистът от движението "Ню ейдж" Хосе Аргуелс. През 1987 г. той представи свои разчети, свързани с календара на маите, и за първи път посочи тази дата. Изводите му се основават на това, че тогава свършва последният 13 бактун от календара на маите...

Първоначално никой не обърна внимание на "оракула", но с времето теорията стана много популярна. В резултат, според агенция Ройтерс, безпокойство за края на света изпитва всеки десети жител на планетата.

Това принуди международните научни кръгове да обърнат внимание, макар и със закъснение, на предсказанията за 21 декември. Така известният специалист по календарите на маите проф. Дейвид Стюарт от университета на Тексас неотдавна съобщи, че е открит по-стар и пълен календар на маите от този, с който е работил Аргуелс.

 "Човечеството няма за какво да се безпокои за 21 декември 2012 г. - маите са продължили да отчитат "нормалното време" и след тази дата - каза той. - Времето при маите е устремено към бъдещето и фактически няма край."

Живеещите в Мексико потомци на маите, които и досега са последователи на религията на този древен народ - а те са около 800 000 - нищо не знаят за предсказания от собствения им календар край на света.

"Даже жреците са в пълно неведение за изтичането на времето на битието" - пише лондонският в. "Индипендънт".

Вълненията по този въпрос в световен мащаб  предизвикват и реакция от НАСА, която публикува съобщение и идентично видео в ютюб, за да обясни защо няма опасност да настъпи краят на света. БТА публикува подробните разяснения на учените:

НАСА пусна видео в ютюб, озаглавено "Защо светът не свърши вчера"

Кейп Канаверъл, 21 декември 2012 г. /БТА/ Национално управление на САЩ по аеронавтика и космически изследвания /НАСА/ е толкова сигурно, че ще има 22 декември 2012 г., че вече пусна в ютюб видео, озаглавено "Защо светът не свърши вчера", предаде Ройтерс.

Учените казват, че слуховете в социалните медии и интернет за преждевременната гибел на Земята са били породени от неразбиране на древния календар на маите, който свършва на датата 21 декември 2012 г., отбелязва агенцията…

***

НАСА развенча митовете за апокалипсиса на маите

Вашингтон, 21 декември 2012 г. /БТА/ Според някои на 21 декември ще настъпи апокалипсис, пророкуван от маите и светът ще свърши. За щастие това няма да се случи. Доста дръзко твърдение, но щом НАСА го прави, може да го приемем, пише "Лайв сайънс".

НАСА разпространи прессъобщение с дата 22 декември и заглавие "Защо светът не свърши вчера", предаде Ройтерс.

Прогнозите за Апокалипсиса идват от объркването, че в календара на маите на 21 декември 2012 г. свършва 13-ият 400-годишен цикъл. Мнозина го свързват с край на света. Ключова обаче е думата "цикъл". Маите са имали циклична представа за времето и не биха определили края на цикъл като край на света. Апокалиптичните нотки се появяват чак когато представители на западната цивилизация започват да интерпретират календара от 20 години.

"Това е само краят на един цикъл и началото на нов. Това е същото като на 31 декември - календарът ни свършва, но нов календар за следващата година започва на 1 януари" - заяви Дон  Йоманс, ръководител на програма на НАСА за изследване на близки  до Земята обекти.

Слуховете за пророкувания от маите край на света се разпространиха широко благодарение на интернет, като варират от прогнози за унищожително астрономическо бедствие до настъпване на нова ера на мир и повсеместно разбирателство.

Много разпространено е твърдението, че апокалипсисът ще настъпи, защото Слънцето ще ни убие. Истина е, че звездата ни навлиза в период на максимална активност с повече бури и избухвания. Някои от тях наистина могат да повлияят на живота на Земята и да прекъснат телекомуникациите. Прогнозите за такава буря на 21 декември обаче не се основават върху действителни данни, изтъкват учени от НАСА. Сегашният слънчев максимум е сред най-слабите в новата история. Затова специалистите не очакват слънчева буря със сила, която да може да повлияе върху живота на Земята.

Според второто разпространено твърдение краят на света ще настъпи, защото земните полюси ще сменят местата си. Какво обаче са разбирали древните маи от електромагнетизъм? Идеята е напълно необоснована. Земните полюси наистина разменят местата си, но това не става за един ден, а за стотици хиляди години, изтъква НАСА. Смяната на местата им увеличава леко космическата радиация, но във фосилната история няма данни това да се е отразявало негативно на живота. Прогнозирането на смяната на местата на полюсите е трудно. За последен път това е станало преди 780 000 години и вероятно ще се повтори след няколко хиляди години. В историята на Земята обаче има един период, когато полюсите не са разменяли местата си 30 милиона години.

Има и слух, че краят на света ще настъпи на 21 декември, защото планетата Х ще се сблъска със Земята. Планета Х, наричана също Нибиру, не съществува. Слуховете за нея и бедствието, което ще причини, започнаха през 1976 г., когато покойният Зекария Сичин обяви, че е превел шумерски текст, в който се говори за такава планета, навлизаща на 3600 години в Слънчевата система. През 2003 г. гадателката Нанси Лидер обяви, че тази планета ще се сблъска със Земята. Това обаче не се случи тогава и датата беше изместена към 2012 г., за да съвпадне с митовете за апокалипсиса на маите.

Планета, насочена към Земята, обаче би трябвало да се вижда дори с невъоръжено око. Тя би трябвало да е на небосклона голяма колкото Марс още от април тази година. Като се имат пред вид възможностите на НАСА да изследва далечния Космос, би трябвало да не ѝ убегне планета толкова близо до Земята.

Според друга теория планетите на 21 декември така ще се подредят, че да въздействат пагубно върху Земята. НАСА с лекота отхвърля това твърдение.

"Не се очаква подреждане на планетите през следващите няколко десетилетия - обяви космическата агенция. - Дори и да има такива, ефектът им върху Земята ще е пренебрежим".  Планетите са се подреждали в линия през 1962 г. , 1982 г. и 2000 г. и още сме тук, изтъква НАСА

Според последната теория НАСА е прогнозирала пълно "земно затъмнение" между 23 декември и 25 декември. Според някои тогава Слънцето и Земята ще застанат в несъществувала досега конфигурация, а според други Земята ще навлезе в "неподвижен пръстен", наречен "фотонен пояс". Каквото и да е обяснението, това просто няма да се случи. Подобно подреждане не съществува, пише космическата агенция на сайта си.

В България предсказанията за възможен апокалипсис не предизвикват особени притеснения. БТА публикува мненията на анализатори какви са нагласите на българите във връзка с очаквания 21 декември:

Българите се плашат повече от финансовите си проблеми, отколкото от края на света

София, 20 декември 2012 г. /БТА/ Българите се плашат повече от финансовите си проблеми, отколкото от края на света, смятат антропологът от БАН доц. Валери Личев и социалният психолог Пламен Димитров, председател на Дружеството на психолозите в България. Те бяха  потърсени от БТА за мнения по повод т. нар. пророчество на маите и настроенията у нас.

Пророчествата за свършека на света засягат основно обществата на изобилието - там хората имат какво да изгубят и в материален, и в личен, и в професионален план,  коментира за БТА доц. Валери Личев,  завеждащ секция "Антропологически изследвания" в ИИОЗ - БАН.

Ако човек няма какво да губи, едва ли го интересува кога точно ще настъпи краят на света - днес или утре, заключава той и констатира, че ако страхът от Апокалипсиса е основателен в обществата на изобилието, в обществата на нищетата той е нищожен...

...За начина, по който българите ще посрещнат т.нар. край на света, Личев има много вероятно предположение -  21 декември се пада в петък, известен и като "ден на майстора", редица българи ще го посрещнат подобаващо - с ракия и салата, вероятно възползвайки се от възможността да се почерпят по някакъв повод.

Пламен Димитров също смята, че българите се страхуват повече от икономическата ситуация, в която живеят, отколкото от края на света. По принцип хората намират отдушник в такива страхови преживявания, като например Апокалипсиса, за да  управляват дълбоко стоящия в тях ужас, че животът им не е това, което им се иска да бъде,  смята той.

Димитров пояснява, че с конкретните страхове и тревоги успяваме да заглушим големите въпроси на съществуването, с които всички живеем -  има ли смисъл от това, което правят, измамени ли сме от живота, защото желанията ни не са се осъществили. Това не се отнася само за българите, а е характерно за всички хора по света и е използвано и от управленията, и от религиите, както личи от историята, посочи той.

Страховете живеят не само у бедните, но и у богатите, особено ако те са направили голям компромис с живота си, смята психологът. Пламен Димитров допълва, че това е голямата цивилизационна невроза, в която сме потопени. Ако не ни е страх от края на света, ще ни е страх от извънземните, от птичия и свинския грип, от тероризма, посочва той. Според него това всъщност е страхът, че животът ни няма смисъл, но опредметяването му го прави по-поносим.

В тази невротична цивилизационна ситуация хората се научават да приемат, че страданието може да се отмени чрез фантазии за него или даже да бъде избегнато с измислянето на успокоения, коментира психологът...

...Според него ако хората осъзнават напълно как всъщност организират действията си, ще изпаднат в депресия. Но понякога кризите са нужни, за да ни върнат в реалността, смята Пламен Димитров.