Бившата телевизионна журналистка Екатерина Дунцова обяви, че ще се кандидатира на президентските избори в Русия през март догодина срещу настоящия президент Владимир Путин, който се очаква да ги спечели проблем, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Четиридесетгодишната Дунцова призова в интервю за Ройтерс миналия месец за прекратяване на войната в Украйна и освобождаване на политическите затворници, включително на опозиционния лидер Алексей Навални.

Тя подаде документи в руската Централна избирателна комисия за официално включване в изборите.

Сега обаче Дунцова е изправена пред предизвикателството да събере 300 000 подписа в подкрепа на кандидатурата си в цяла Русия в срок до 31 януари.

Тя поправи интервюиращия, който я попита дали смята, че властите ще ѝ позволят да се кандидатира.

"Защо говорим за позволение, когато това е мое право по закон и имам необходимите качества да бъда издигната?", отговори активистката. - "Просто следваме процедурата, предвидена във федералното законодателство и за това не се нуждаем от ничие позволение", допълни тя.

Путин обяви пръв по-рано този месец, че ще се кандидатира. Онези кандидати, които са издигнати от политическа партия, се нуждаят само от 100 000 подписа.

В интервюто си пред Ройтерс Дунцова избягна използването на думата "война" по отношение на конфликта между Русия и Украйна, който Путин нарича "специална военна операция", и призна, че се страхува.

"Всеки здравомислещ човек, който предприема подобна стъпка, ще се страхува, но страхът не бива да надделее", обобщи Дунцова.