След дълго заседание днес държавният бюджет за 2024 г. бе окончателно приет на второ четене.

За пореден път финансовият министър Асен Василев заяви, че бюджетът е напълно изпълним. Това стана при приемането на по-голямата част от бюджета на второ четене.

"Средства има, събират се данъци, ще завършим годината с по-малък дефицит от планирания. За догодина сме заложили също доста реалистични приходи и се надявам да спазим Маастрихските критерии без проблем", заяви Василев.

Бюджетът е заложен с недостиг на приходите от 6,2 млрд. лева или дефицит от 3%. Разчетите са направени при очакван ръст на икономиката догодина от 3,2 на сто и средногодишна инфлация от 4,8%.

От ГЕРБ критикуваха бюджета, заради прекалената децентрализация.

"Не знам как ще смогнете с толкова много постановления през следващата година, може да има предимства този подход на централизация, но няма всезнаещ, всереагиращ централен орган на планиране - ако имаше такъв, командната икономика щеше да спечели съревнованието с пазарната, тя го загуби".

Това каза депутатът Красимир Вълчев.

"Системата, която сме предложили на Министерски съвет е с месечно постановление да се одобряват абсолютно всички капиталови разходи по персонала, които така или иначе са подадени и се одобряват на месечна база от съответните министерства", коментира Асен Василев.

От опозицията настояха за увеличение на заплатите в различни сектори, както и за реформи.

"Крайно време е от МВР да получим насреща една пътна карта за реформа в това министерство. Ние, като опозиция, ще искаме да има реална реформа, а не да се увеличават заплатите, а да няма реална промяна", каза Иван Иванов (БСП).

Социалистите настояха за повече пари за земеделските стопани, за повишение на заплатите в администрацията, където те изостават и др. Подобни настоявания имаше и от "Възраждане".

Василев обясни, че има предложена обща сума за целта, която Министерският съвет трябва да използва за премахване на аномалиите. Тя е близо 340 млн. лв. Министерството на финансите е направило анализ на заплащането и е установило странни практики, при които най-ниско платените в някои администрации получават колкото най-високоплатените в други и затова е предложило обща сума, чрез която да се реши проблемът.

Отдавна има информации, че служители от различни администрации, където заплатите не са актуализирани, напускат и се насочват към образованието, където заплащането продължава да расте.

С приемането на бюджета на Националната служба за охрана депутатите одобриха двойно на първоначално предложеното увеличение на парите за заплати след като се оказа, че и това ведомството е било пропуснато при предишен ръст.

Румен Гечев (БСП) призова да се предвидят адекватни суми за финансиране на висшите училища и БАН.

Двама бивши министри на земеделието Иван Иванов, БСП и Десислава Танева, ГЕРБ поставиха въпроса за увеличаване на помощта за стопаните. Василев обясни, че за следващата година общата сума нараства с 500 млн. лв. до 4.1 млрд. лв.