Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обвини Бъгария, че е оказала натиск да не се излъчи интервюто по БНР с руската посланичка в София Елеонора Митрофанова. 

"Решението за забрана, взето под открит политически натиск, беше изпълнено, интервюто не излезе. Това е срамен акт на цензура", каза тя на брифинг.

Захарова обвини "българската политическа върхушка" в "най-височайше лицемерие", тъй като родните власти уж промотирали свободата на словото. 

В действителност обаче "защитават собственото си информационно пространство от всякакви оценки, които не се вписват в шаблона на евроатлантическата пропаганда".

България стана трън в очите на Захарова, след като забрани на говорителката да прелети над територията ѝ за среща в Скопие на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в края на ноември. С решението на БНР на 16 декември да свали интервюто на Митрофанова, чашата на търпението на Захарова преля.

"В България руските жени нямат право да дават интервюта или да пресичат въздушното пространство. Все още ли може да се диша в България?", написа във феминистки порив говорителката в канала си в "Телеграм".