Епидемията от морбили (дребна шарка) в Румъния се разраства, като през последната седмица са регистрирани нови 445 случая на заболяването. Това съобщава информационният сайт "Зиаре", цитиран от БТА.

Общият брой на потвърдените случаи на морбили достигна 2455, показват данни на Националния център за наблюдение и контрол на заразните болести към Националния институт за обществено здраве.

На 6 декември Министерството на здравеопазването на Румъния обяви епидемия от морбили на национално равнище, за да направи възможна ваксинацията на деца на възраст между девет и 11 месеца, както и на неваксинираните на фона на тревожното нарастване на случаите и големия брой хоспитализации на заразени деца.

Според последните данни на румънските здравни власти най-много регистрирани случаи на морбили има в окръзите Муреш и Брашов в Централна Румъния. Епидемията вече е обхванала 34 от общо 41 окръга, включително Букурещ.

Седеммесечно бебе почина от морбили миналата седмица, съобщи Националният център за наблюдение и контрол на заразните болести.