Столична община тряба да стане привлекателна за млади, енергични и компетентни юристи. Това смята новият зам.-кмет на столицата Никола Лютов, който очаквано ще отговаря за направление "Правен и административен контрол".

"Юридическите структури на Столичната община, със своя голям екип и досег до множество сфери на правото, имат и огромен потенциал да се превърнат в място за обучаване и развитие на правен талант и това ще бъде още един важен фокус на нашето управление", твърди Лютов.

Според него това е ключова структура за изграждането на доверие от страна на гражданите. И планира да създаде ново антикорупционно звено в общината.

“Работата на СО трябва да отговаря на високите обществени очаквания за прозрачност и справедливо управление на обществен ресурс. Визията ни за развитие на правната и административната дейност има силен антикорупционен фокус", смята Лютов.

Новият зам.-кмет е юрист, взима свой бакалавър по право в Лондон, специализира международно бизнес право в съседна Гърция и завършва магистратура по финансово право в Чикаго, САЩ. Придобива правен опит в правни гиганти като KPMG, Deloitte и CMS Cameron McKenna, работи и като консултант на частна практика в сферата на финансовото право, несъстоятелността, преструктуриранията и управлението на инвестиционни активи.

Дядо на прокурор от Възродителния процес? Фалшива новина, обяви общината

По-късно от общината излязоха с уточнение за произхода на Лютов - подчертавайки, че той не е внук на прокурора от Възродителния процес Костадин Лютов.

"Всеки път, когато направим заявка за борба с корупция, получаваме фалшива новина за опровергаване. Медиите имат ключова функция в обществения живот - да представят истината след проверка на фактите. Благодарим на тези, които го правят", пишат още от общината.

С това зам.-кметовете на Васил Терзиев става шестима - но той обяви, че смята да има двама повече от деветимата на Фандъкова, което означава, че е попълнил половината си екип.