В странна ситуация е изпаднал новият заместник-кмет по строителството на столичния район "Витоша" малко след встъпването си в длъжност. Красимир Джамбазов заварил работния си компютър... изпразнен от съдържание, като последвала експертиза е установила, че от него са били изтрити всички работни файлове.

Затова Джамбазов сезира Софийска градска прокуратура, като се позовава на два текста от Наказателния кодекс, които предвиждат затвор и глоба за този, който "неправомерно добави, копира, използва, промени, пренесе, изтрие, повреди, влоши, скрие, унищожи компютърни данни в информационна система или спре достъпа до такива данни, в немаловажни случаи".

Клуб Z разполага със сигнала до държавното обвинение.

Ето какво описва новият заместник-кмет (публикуваме го със съкращения):

"На 14.11.2023 г. по силата на сключен трудов договор, бях назначен от новоизбрания кмет на район "Витоша" за заместник-кмет по строителството, инфраструктурата и екологията. (...) На 15.11.2023 г. започнах работа и ми беше начислен определен за длъжността ми инвентар и техническо оборудване, част от което, и работен компютър. Стартирах компютъра и след като зареди инсталирания в него Windows, реших да се запозная с електронната документация, която е останала. За мое изключително учудване в компютъра нямаше абсолютно никаква информация, освен тази, която се съдържа в инсталирания Windows и офис пакет. Не открих нито един документ, нито един файл, свързан с дейността.

Очакванията ми бяха, че ще открия информация, свързана с издавани разрешителни, заповеди, наказателни постановления, обявени обществени поръчки, ведно с необходимата документация към тях, но бях неприятно изненадан. 

Изпитвайки съмнения, че вероятно проблема е в мен и аз не откривам необходимата информация се обърнах за съдействие към фирмата, с която  район „Витоша“ има сключен договор за компютърна поддръжка".

После разказът продължава с потвърждението от страна на служител на фирмата, че в компютъра не се съдържа нито един файл, свързан с дейността на района. Нещо повече - установил е, че има следи от заличаване на множество файлове, като са били установени и датите и часовете на изтриването.

"На първо място, неизвестно към настоящия момент лице неправомерно е изтрило компютърни данни в информационната система на този компютър. Изтриването е установено от представените от мен писмени доказателства – извадка от датите и часовете на изтриването на информацията, с която се снабдих благодарение на г-н Веселинов. Вероятно за целите на наказателния процес, тази констатация ще бъде направена и потвърдена, и от вещо лице, изготвило компютърно-техническа експертиза. Изтриването, безспорно е неправомерно, тъй като са заличени обществени данни, свързани с нормалното функциониране на съответната дейност, а не лични данни на конкретно лице. Изтриването е неправомерно и защото категорично прегражда възможността за обективен анализ на дейността на предходните служители и извършване на независим одит на цялостната им дейност" - пише в заключение Джамбазов, който е от ДСБ, в сигнала си до СГП, която трябва да прецени да образува ли досъдебно производство.

По неофициална информация на Клуб Z случаят в район "Витоша" не е изолиран, но ако има информация за това, засега не е публична.

Иначе районът е с нов кмет след балотажа на 5 ноември - Зарко Клинков, кандидатът на "Продължаваме промяната-Демократична България". Той победи бившия кмет и кандидат на ГЕРБ за нов мандат Теодор Петков.