Руското външно министерство извика финландския посланик, след като Хелзинки одобри сключването на споразумение за сътрудничество в областта на отбраната със Съединените щати - действие, което според Москва застрашава сигурността на Русия.

В изявление говорителката на руското външно министерство Мария Захарова увери, че ще бъдат взети "необходимите мерки за противодействие на агресивните решения на Финландия и нейните съюзници от НАТО". По-специално ще се обърне внимание на нарастващото военно присъствие на НАТО по границата с Русия, допълни тя.

"Отговорността за превръщането на зоната на добросъседство в този регион в зона на възможна конфронтация е изцяло на сегашните финландски власти", завършва изявлението.

Споразумението между Хелзинки и Вашингтон има за цел да позволи бърз военен достъп и помощ на Финландия, която споделя 1340 км граница с Русия, в случай на конфликт. Пактът ще направи "организирането на мирновременни операции по-лесно, но преди всичко може да се окаже от жизненоважно значение при криза", каза външната министърка на Финландия Елина Валтонен.

Тази неделя Путин предупреди, че са възникнали "проблеми" със съседна Финландия след присъединяването на страната към НАТО през април 2023 г.

"Те (Западът) вкараха Финландия в НАТО. Имахме ли някакви спорове с тях? Всички спорове, включително териториалните в средата на миналия век, отдавна са разрешени", каза руският президент в интервю за руската държавна телевизия "Россия 1". "Там нямаше проблеми, а сега ще има, защото създаваме Ленинградски военен окръг и ще разположим значителни военни единици там".

Заплахите на Русия не постигат търсения ефект - днес Дания подписа отбранително споразумение със САЩ, което ще позволи на американски войници и военно оборудване да бъдат базирани на датска земя, съобщи премиерката Мете Фредериксен.