В пореден опит да бъде избран председател на Столичния общински съвет от групата на ПП-ДБ-"Спаси София" ще предложат нов кандидат - най-възрастният член на СОС Грети Стефанова от ДСБ. 

Това съобщи Борис Бонев в понеделник сутрин по бТВ. Днес ще има пети опит за избор. По думите му Стефанова можела да бъде консенсусна фигура по схемата, по която миналия парламент беше избран за председател най-възрастният депутат Вежди Рашидов. Досега самият Бонев беше предложението на най-голямата група общински съветници в СОС.

Той отрече подобен вариант да е договорен вече с ГЕРБ, след като публикация с новината за Стефанова беше пусната вчера във Фейсбук от бившия председател на Съвета Георги Георгиев.

"След като създадената тайно „червена коалиция“ в СОС беше разрязана на парчета с флекс, утре очакваме кандидатурата на Борис Бонев да бъде заменена от тази на Грети Стефанова. Подходът е същият – отново кандидат зад когото няма мнозинство. Вероятно след това ще издигнат представител на някоя от малките групи в съвета - пак без ясно мнозинство.

Така единственото нещо, което от ПП-ДБ успяха да направят в първия си месец като управляващи на „Московска“, е да се отърват от обещанията си към Борис Бонев", написа Георгиев.

"Изборът на председател на Столичния общински съвет не търпи отлагане", призова в профила си във Фейсбук пак вчера кметът на София Васил Терзиев. 

"Уважаеми колеги от ГЕРБ, опит имате. Не бяхте ли вие тези, които отричаха отрицанието? 

Уважаеми колеги от БСП, да не позволяваме на разговора за миналото да попречи на работата за бъдещето. Кое ви е по-важно: един паметник или 1 млн. живота в София? Искате ли София да е гостоприемна за софиянци, искате ли крайните квартали да не са втора категория, искате ли по-справедливи условия на труд?", добави той.

Бонев:ПСА се събаря точно сега, за да има сглобка и в София

Според Борис Бонев обаче Паметникът на Съветската армия се събаря точно сега, за да има сглобка между ПП-ДБ и ГЕРБ и на местно ниво в Столичния общински съвет.

„Твърде много случайности, когато се натрупат една след друга и водят до определен резултат, водят до извода, че не са били случайности. Кой има интерес – мисля, че е ясно – онези, които искат сглобката да се пренесе на местно ниво“, заяви Бонев.

Той обяви още, че събарянето на ПСА е дошло в момент, когато от „Спаси София“ са преговаряли с БСП по същество да работят заедно за решаване на „тежките натрупани проблеми на София“. Предварително са се разбрали, че няма да се засягат силно разделителни линии като паметника, но след като е започнало събарянето му, диалогът е бил прекъснат.  

„Спаси София“ няма да участва в съвместно управление с ГЕРБ", категоричен беше още Борис Бонев.