Иван Иванов, едно от най-големите и популярни имена във вдигането на тежести в България, е сред задържаните и обвинени за дадения и взет подкуп в Министерството на младежта и спорта (ММС), обяви NOVA тв.

Вчера бе обявено, че е арестуван служител на ММС с малко над 60 хиляди лева белязани банкноти. По-късно стана ясно, че са прибрани още двама души. Акцията на Софийската градска прокуратура и КПКОНПИ бе проведена вчера следобед. 

СГП обвини двама мъже за подкуп, заявиха за NOVA от държавното обвинение. Те са задържани за до 72 часа. Предстои да бъде поискано от съда и постоянно им задържане под стража. По информация на медията обвинените са баща и син.

Синът е служител в министерството. Именно той е хванат с парите, които е получил от шеф на спортна федерация. Баща му, който също остава зад решетките, е Иван Иванов - националният треньор по вдигане на тежести. Той е обвинен като помагач за подкупа.

Твърди се, че става въпрос за домакинството на голямо първенство. На 10 октомври България получи домакинството на Европейско първенство по щанги между 12-и и 20 февруари догодина. Шампионатът е и олимпийска квалификация за игрите в Париж. Домакин трябва да е "Арена София".

На 3-дневно посещение в София бяха президентът на Европейската федерация Антонио Конфлити (Италия), генералният секретар Милан МИхайлович (Сърбия) и Алекс Падуре, който е президент на румънската федерация и член на борда на Европейската централа. Тримата инспектираха и одобриха всички обекти, които се нужни за провеждането на шампионата.

Все още обаче няма официално потвърждение, че е замесен Иван Иванов и че се касае за вдигане на тежести и това първенство.