България отговаря на поставените условия за присъединяване към Шенгенското пространство. Следователно правителството на Нидерландия може да се съгласи с решение, което води до пълното прилагане на достиженията на Шенгенското право от страна България.

Това съобщи преди малко правителството в Хага след редовното си петъчно заседание. То е известило парламента на Ниската земя в писмо.

Пълното прилагане на достиженията на Шенгенското право означава влизане в зоната за свободно пътуване.

"Очаквайте по-късно днес решението на Нидерландия за Шенген", отговори по-рано в Брюкксел на въпрос на Клуб Z нидерландският премиер Марк Рюте.

Той говори след края на Европейския съвет.

"Ще видите", отговори Рюте на въпроса дали новината ще бъде положителна или отрицателна.

„Да, очакваме позитивни новини от Нидерландия“, потвърди веднага след това пред български журналисти премиерът Николай Денков.

Той каза, че парламентът в Хага ще вземе окончателното решение идната седмица, и обясни как се е стигнало до това развитие на събитията:

„Нека обърна внимание, че за да стане това възможно, беше извървян доста дълъг път през последните месеци – приетите закони в Народното събрание, работата по вдигане на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), който е свързан с върховенството на закона, положителните резултати от мисията през ноември с участието на Нидерландия и Австрия. Всичко това бяха правилните знаци и те доведоха до това, че очакваме положително развитие от Нидерландия.“

Хага иска мониторинг след присъединяването ни

От кабинета в Хага обаче подчертават, че след присъединяването ни е желателен мониторинг както за управлението на границите, така и за върховенството на закона. Правителството на Ниската земя препоръчва да се прилага регламентът по Шенген, който предвижда мисия за пълна оценка в рамките на една година от присъединяването ни към пространството. След това България ще бъде периодично оценявана, се казва още в решението.

По отношение на върховенството на закона наблюдението ще се извършва в контекста на годишните доклади на Европейската комисия по въпроса.

Преговорите с Австрия продължават

Преговорите с Австрия продължават, допълни той. В момента се обсъждат варианти, разменят се възможни текстове как би могло да изглежда едно решение.

Денков е убеден, че Австрия ще се повлияе от решението на Нидерландия. Без положително решение в Ниската земя разговорът би бил излишен, смята той.

Сутринта Денков заяви, че преговорите за влизането на страната ни в Шенгенското пространство ще се водят до последния момент.

„Не зависи само от нас“, отговори той на въпрос дали това ще стане на сегашната среща на лидерите, идната седмица или преди Нова година.

Денков е имал вчера среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, австрийския канцлер Карл Нехамер и румънския президент Клаус Йоханис.

„Това, което направихме, бе да обясним, че за нас сухопътните граници са важни, да направим едно предложение как би могло да се подходи. Остава последваща дискусия. Преговорите ще бъдат до последния ден“, каза премиерът.

И допълни, че остава да се види и реакцията на другата страна.

Испанският премиер Педро Санчес заяви на заключителната пресконференция след Европейския съвет, че Шенгенското пространство ще се разшири с България и Румъния до края на годината. Тогава приключва и испанското председателство на Съвета на ЕС.

Любопитното е, че пак при испанско председателство, но през 1995 г., България бе вкарана в черния визов списък на ЕС.

Той обаче не знаеше дали е имало среща на 4 очи между Фон дер Лайен и Нехамер. За нея съобщи „Политико“. Според изданието австрийският канцлер излязъл за кратко от залата, където били останалите лидери, за да говори с председателя на ЕК именно за влизавето на България и Румъния в Шенген. В това време Европейският съвет одобри 12-ия пакет санкции срещу Русия.

По въпроса за предвидените в бюджета на ЕС 2 милиарда евро за охрана на външните граници Денков каза, че сумата не е разбита по отделни страни. Но допълни, че със сигурност част от тези средства ще бъдат насочени за техническо обезпечаване, за изпращане на допълнителни патрули от другите държави. Това има пряко отношение към защитата на нашите граници.

Актуализирането на бюджета на ЕС в средносрочен план ще бъде разгледано на извънреден Европейски съвет. Той ще се състои вероятно в края на януари 2024 г., смята Денков.

Това се наложи заради противопоставянето на унгарския премиер Виктор Орбан.

„Да погледнем откъм хубавата страна. Останалите 26 страни са обединени около точна сметка, с ясни приоритети, с ясни суми. Затова решението бе, че в момента продължаваме с тези изчисления и ще си направим една допълнителна среща, за да вземем решение“, изтъкна българският министър-председател.