И в съботния снежен ден продължи демонтажа на поставените най-високо фигури на Паметника на съветската армия. До вечерта останаха само краката им, като бяха срязани и свалени още няколко елемента, най-вече телата им.

Бившият депутат Волен Сидеров, един от най-отявлените и популярни русофили в България, намина край мястото и си направи селфи на фона на вече изглеждащия много различно паметник.

Сидеров може да е направил и типичен видеоанонс за предаване по телевизията на партията му, но до вечерта нямаше такъв.

Имаше и други минувачи, които се овековечиха с историческия момент.

Вижте снимки от днешния ден.

БСП: Министерството на културата разпоредило незабавно прекратяване на демонтажа

Министерството на културата е разпоредило незабавно прекратяване на демонтажа на Паметника на съветската армия още на 14 декември, съобщиха от БСП-София, цитирани от БТА. 

Те се позовават на документ, издаден от Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" (ГД ИОКН) към Министерството на културата, в който е записано, че „всички действия по демонтаж на монумент „Паметник на Съветската армия“, възложени от Областна администрация София – град да бъдат спрени незабавно до изясняване на законосъобразните обстоятелства, във връзка със Закона за културното наследство (ЗКН)“.

Според председателя на столичната организация на БСП и общински съветник Иван Таков, Областната управа подлежи на много сериозни санкции за това, че не се е съобразила с предписанието.

"Тези действия от страна на Областната управа не са просто самоуправство, това е превишаване на длъжностните права и злоупотреба с държавни средства“, коментира Иван Таков.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова във видео в профила си във Фейсбук каза, че въпреки това разпореждане на компетентен орган областният управител и всички, които са ангажирани със случая продължават действията по разфасоването на паметника, лъжат народни представители и обществеността през цялото време, че има изрядни документи и че всичко се прави съобразно закона.

Тя поиска съд и поемане на наказателна отговорност от тези хора, както и възстановяване на всички поражения, които нанесоха на паметника.