БНР е съучастник на Русия във войната в Украйна. С тази позиция излезе украинското посолство в София.

Причината - посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова ще гостува в предаването на Петър Волгин "Политически некоректно".

"Предоставяване на медийни изяви на посланника на русия е вид съучастие в кремълската въоръжена агресия и хибридната война не само срещу Украйна, но и срещу целия демократичен свят", изтъкват от посолството. 

Ето цялото изявление:

"Посолството на Украйна изразява огромно разочарование и дълбоко огорчение във връзка с анонса, че представител на кремльовския режим - посланика на руската федерация ще гостува в предаването «Политически некоректно», на Българско Национално Радио.

Предоставяне от страна на национална българска медиа на възможност за изява и пропаганда на официално лице на държава агресор е грубо нарушение на професионалните и морални стандарти в журналистиката.

Посолството на Украйна получи покана за гостуване в това дискредитирано от години предаване, подкрепящо наративи на руската агресия и хибридната война, но я оценява като опит за маскиране на хибридната дейност на водещия, дезинформация и подмяна на ценности, използваки за тази цел медийна независимост и свобода на слово.

Участие на представител на държава агресор в предаване на национална медия не е дискусия или обмен на мнения, а неприкрита подкрепа на кремълския режим.

Предоставяване на медийни изяви на посланника на русия е вид съучастие в кремълската въоръжена агерсия и хибридната война не само срещу Украйна, но и срещу целия демократичен свят.

Посолството на Украйна няма да се възползва от право на отговора, любезно предложен от ръководството на БНР, защото в случая не става дума за «друга гледна точка» или «алтернативно мнение».

руската федерация от 2014 година извършва брутална въоружена агресия срещу Украйна.

От 24 февруари 2022 година русия започна и пълномасштабна въоръжена инвазия в Украйна, с цел окупация и присъединяване на новите територии, за пореден път нарушавайки всички международни договори и норми.

За извършените престъпления срещу Украйна и украинските граждани, срещу човечество, руското ръководство и руските военни престъпници ще бъдат съдени в Международния криминален съд и Международния трибунал.

русия е държава-терорист, която освен пълномасштабна въоръжена агресия срещу Украйна, води хибридна война срещу ЕС и НАТО.

Посолството на Украйна изпрати официално обръщение до Народното Събрание и отговорните институции на Република България, с искане да се сезират всички регулаторни и компетентни органи за нарушаването на професионални, морални и етическите стандарти от страна на предаването на «Политически некоректно» в Българско Национално Радио, което работи единствено в подкрепа на руската пропаганда и дезинформация".