Унгария иска ЕС да деблокира повече европейски фондове за нея, преди да даде съгласието си за актуализация на бюджета на Общността.

Това съобщи пред журналисти в Брюксел Балаж Орбан – политически директор на кабинета на премиера Виктор Орбан. Макар да са съфамилници, двамата не са роднини.

Новината бе огласена на Европейския съвет – срещата на върха на ЕС.

Унгария блокира тази нощ предоставянето на помощ за Украйна в размер на 50 милиарда евро. Правителството на Виктор Орбан не е съгласно и с преразглеждането на бюджета на ЕС и във всички останали негови компоненти и приоритети - миграция и външно измерение платформа за стратегически технологии за Европа, лихвени плащания по линия на фонда за възстановяване „ЕС от следващо поколение“, специални инструменти, нови собствени ресурси и елементи, които намаляват въздействието върху националните бюджети. 

По тази причина Многогодишната финансова рамка (МФР) ще бъде обсъдена на извънреден Европейски съвет през януари 2024 г.

В сряда Европейската комисия деблокира 10,2 милиарда евро за Унгария. В резултат Будапеща вече може да поиска тази сума за възстановяване на разходите по кохезионната политика, по фондовете за морско дело и рибарство, както и по фондовете сза вътрешни работи.

Остават обаче блокирани други 21 милиарда евро. Причината е, че страната не е изпълнила общо 25 от т.нар. суперкритерии за независимост на съдебната система и за предприемането на оздравителни мерки по обвързващия механизъм за получаване на пари от фондовете на ЕС.

Чрез частичното деблокиране ЕС се надяваше да склони Виктор Орбан да даде съгласието си за започване на преговори за членство с Украйна. Това се случи, след като унгарският премиер напусна залата, където бяха останалите европейски лидери.

Оказа се обаче, че позицията му по въпроса за помощта за Украйна и изобщо за бюджета на ЕС остава непроменена.

Двата бюджетни въпроса са пряко свързани помежду си, категоричен бе Балаж Орбан.

„Смятаме, че сме изпълнили всички правни изисквания, така че не разбираме защо нямаме достъп до 100 процента от парите. Самият бюджет, неговите модификации са свързани с бюджетните въпроси и са част от неговите обсъждания“, каза той.

И допълни, че Унгария е готова да преговаря.